Sovyetler'e karşı "teröristleri" silahlandırmışlar

İngiltere'nin Afganistan'daki solcu hükümete karşı taliban güçlerini nasıl silahlandırdığına dair bir belge, 30 sene sonra gizliliği kaldırılınca açığa çıktı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere’de 30 sene sonra halka açılan gizli dokümanlarda İngiliz hükümetinin Afganistan Savaşı’nda Taliban’ı destekleme planları yaptığı ortaya çıktı.

The Guardian’a göre, 1979 yılında Sovyetler Birliği’nin Afganistan’a girmesinden 3 hafta sonra İngiliz hükümeti askeri yardımın Taliban’a ulaştırılması için plan yapmaya başladı.

Sovyet yardımı
Sovyetler Birliği, 1978 Nisan'ında gerçekleşen devrimle iktidara gelen Afganistan Demokratik Halk Partisi yönetiminin çağrısı üzerine 1979 Aralığı'nda ülkeye asker yollamıştı. Devrimci Afgan hükümetinin çağrısında, başta ABD olmak üzere, çok sayıda ülkenin silahlı karşı-devrimci gruplara yardım etmekte olduğu, ülkede bir uluslararası savaşın sürdüğü, bu nedenle Sovyetler Birliği ile yapılmış olan dostluk anlaşması uyarınca Sovyetlerin Afgan hükümetine destek olması gerektiği belirtiliyordu. Sovyet müdahalesinden sonra emperyalist ülkelerin Afganistan'daki faaliyetleri daha da artarken, Sovyetler Birliği'nin yardımlarıyla Afgan yönetimi büyük kentlerde kontrolü sağlamış, buna karşılık karşı-devrimci güçler kırsal alanda denetimi ele geçirmişti. Garbaçov'un SBKP Genel Sekreterliği'ne seçilmesiyle birlikte, Sovyet yönetimi Afganistan'daki devrimci iktidarı yalnız bırakarak hızla çekilme sürecine girmiş, nihayetinde Taliban'ın Kabil'e girmesiyle birçok komünist katledilmişti.

Sovyetler Birliği silahlı güçlerinin 27 Aralık’ta Kabil’e girmesinden sonra yapılan kabine toplantısında İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Carrington “Afganistan’ı Sovyetler için tatsız hale getirmek ve yaptıklarının bedelini ödemeleri için en kısa sürede evlerine geri dönmelerini sağlamak zorundayız” dedi.

Kabine sekreteri Robert Armstrong Başbakan Margaret Thatcher’a ilettiği “gizli, kişisel” notta Paris’te yapılacak toplantı ile ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin Afganistan’a yardım gönderme konusunun görüşüldüğünü söyledi.

Yapılan toplantıda, ABD güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, Taliban güçlerinin Pakistan sınırına konuşlanarak kendilerini hava saldırılarından koruyabileceklerini söyledi. Fransız görevliler İslami militanlara yapılacak yardımların Irak üzerinden yapılması gerektiğini ve Batı dünyasının görevinin Afgan halkını Sovyetler’e karşı ayağa kaldırmak ve gerilla savaşı ile direnişçilerin kazanabileceğini belirtti.

The Guardian’a göre batılı devletlerin yardım ettikleri direnişçiler Usame Bin Ladin’in şu andaki askeri gücünün temelini oluşturuyor.

(soL - Dış Haberler)