Somali'ye paralı asker yerleştirilecek

Somali'deki iç karışıklıklar devam ederken, İngiliz paralı askerlerinin Somali sahillerine konuşlandırılacağı iddia ediliyor.

İngiliz Sunday Telegraph gazetesinin haberine göre İngiliz Dışişleri Bakanlığı, bünyesinde eski özel sahil güvenlik timlerinde çalışmış askerleri barındıran bir şirket ile Somali sahillerine asker yerleştirmek için görüşmelere başladı.

Paralı askerlerin Somali sahilinde konuşlandırılacağı ve yerel savaş baronlarıyla ilişkiye geçerek Afrika Boynuzu'nun stratejik bölgelerini güvenlik altına alacağı konuşuluyor. Görünürde iki Britanya yurttaşının bölgeyi gezerken korsanlarca kaçırılmasının ardından sivillerin ve ticaretin güvenliğinin sağlanacağı iddia edilirken, İngiltere'nin gerçek amacının bölgedeki emperyalist genişleme politikasının bir uzantısı olduğu belirtiliyor.

Somali'ye paralı asker yerleştirilmesinin ABD ve Britanya'nın bölgedeki kontrolü sağlanmakta çektikleri güçlüğün de payı var. Silahlı Afrika Birliği'nin desteğine rağmen başkent Mogadişu'da kontrolü sağlayamayan ABD destekli Geçici Federal Hükümet bir hayli etkisiz görünüyor. Mogadişu ve ülkenin birçok bölümünde İslamcı Şabaab militanları kontrolü elinde bulunduruyor. Bazı Avrupa ülkeler Şabaab ile masaya oturmanın yollarını arıyorlar.

Britanya'nın planının, lokal birlikleri mobilize ederek Somali'nin komşularını kışkırtmamak olduğu iddia ediliyor. Britanya ekonomisinin dünya çapında ve süreklileşmiş bir şekilde savaşlara katılmaya pek elverişli olmadığı belirtilse de, eski sömürgeci imparatorluğun etki alanını genişletmek ve ABD'nin sadık bir partneri olarak üzerine düşen rolleri yerine yetirmek için yeni yollar arayışında olduğu konuşuluyor.

ABD ve İngiltere'nin, Irak ve Afganistan işgallerinde paralı askerleri sıklıkla kullandığı biliniyor. Bu askeri şirketler, işgal altındaki ülkede yasa ve kural tanımamaları ile biliniyorlar. İşgalci kuvvetlerin uluslararası hukuk nedeniyle gerçekleştiremediği kimi operasyonları, bu şirketlere ihale ettiği ve şirkette çalışan paralı askerlerin sivillere dönük katliamlardan sorumlu oldukları belirtiliyor.

(soL - Dış Haberler)