Somali'nin sahte dostları Londra'da toplandı

Uluslararası Somali Konferansı İngiltere'nin başkenti Londra'da toplandı. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe da katıldı.

Uluslararası Somali Konferansı 40 ülkeden temsilcinin katılımıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da toplandı. Toplantıda korsanlık, açlık ve sürmekte olan iç savaş konu edilirken, geçici hükümet sonrasında ülkenin geleceğinin nasıl olacağı tartışılıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Franda Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile birlikte Ahmet Davutoğlu da konferansta konuşma yaptı. Konuşmalarda Somali'ye 'yardım' sözü verilirken, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde 'uluslararası toplum'un daha fazla müdahil olacağı vurgulandı.

Ahmet Davutoğlu'nun Somali toplantısının ardından 'Suriye'nin Dostları' konferansına katılmak üzere Tunus'a geçeceği belirtildi. Bilindiği gibi söz konusu toplantının benzeri Libya'ya NATO müdahalesi öncesinde 'Libya'nın Dostları' adıyla toplanmıştı.

Konferanstan 2 gün önce basına sızan bir belgede, NATO adına Somali'ye müslüman ülkeler Türkiye ve Katar'ın askeri müdahalesine izin verilmesinin söz konusu olduğu ifade edilmişti. Bu bilgi, Türkiye'nin son dönemde Somali'ye olan ilgisinin nedenini de ortaya koymuştu.

El Kaide bağlantılı El Şebab isimli örgüt Somali'nin büyük kısmını kontrol ederken, bu örgüt ABD'nin ülkeye askeri ve siyasi müdahalesi için bahane olarak kullanılıyor. Zengin petrol ve doğalgaz kaynakları olduğu belirtilen ülkeye batılı tekellerin ilgisi biliniyor.

(soL - Dış Haberler)