Somali'de resmen açlık ilan edildi

Somali’de açlık yaşandığı resmen ilan edildi. Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, Afrika Boynuzu’nu vuran ve 10 milyon kişiyi etkileyen kuraklık, Afrika’nın fakir ülkelerinden Somali’de açlığa yol açtı. Yüzbinlerce insanın açlık ve hastalık nedeniyle ölmesinden endişe ediliyor.

BM açıklamasında, Somali’nin güneyindeki Bakul ve Aşağı Şabelle bölgelerinde açlık yaşandığı resmen ilan edildi.

Her iki bölge de İslamcı Şabaab militanları tarafından kontrol ediliyor.

BM Somali için İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde Somali nüfusunun yarısını oluşturan yaklaşık 3,7 milyon insan açlıktan etkileniyor. Bu insanların 2,8 milyonu ise ülkenin güneyinde yaşıyor.

Son yıllarda ard arda yaşanan kuraklıklarla boğuşan ülkede, yaşanan iç karışıklık uluslararası yardım faaliyetlerini de güçleştiriyor.

BM Ofisi’nden Mark Bowden, “Eğer hemen müdahale etmezsek, kötü hasat ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle açlık ülkenin güneyindeki sekiz bölgenin tamamına yayılacak” diye konuştu.

Kuraklığın vurduğu tek ülke Somali de değil. Kenya, Uganda, Etiyopya ve Cibuti de kuraklığın korkunç etkileriyle yüz yüze.

Açlık nasıl ölçülüyor?
Açlık, BM’nin kullandığı bir kriterlerine göre günde 2.100 kilokalorinin altında beslenmek, çocukların yüzde 30’unun akut yetersiz beslenmesi ve günde her 10 bin kişiden 2’sinin ölmesi anlamına geliyor.

Afrika Boynuzu'na kirli ilgi
Şabaab ile yarım kuruluşları arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle, bölgeye yardım ulaştırılmasında sıkıntılar yaşanırken, geçen hafta havadan yardım gönderilmesine izin verildi.

Afrika Boynuzu, ABD'nin yeni yayılma alanlarından bir tanesi. Özellikle Cibuti'ye ABD ve Batı ülkeleri askeri olarak yerleşiyor. Afrika Boynuzu'nun, Kızıldeniz'in kontrolü açısından taşıdığı önem nedeniyle mazhar olduğu bu ilgi, bölgedeki çatışmaları da körüklüyor.

Bu durumun insani krizi derinleştirdiğine dikkat çekiliyor.

Kuraklık bölgeyi vuruyor
Afrika Boynuzu’ndaki kuraklığın son 60 yılın en büyük kuraklık faciası olduğu belirtiliyor. Kuraklık, tarımsal üretimi zaten sınırlı olan yoksul bölge ülkelerinde çok büyük bir insani kriz yarattı. Sadece Somali’de resmi olarak açlık yaşandığı ilan ediline kadar onbinlerce insanın yiyecek bulamadığı için öldüğü tahmin ediliyor.

BM, en son 1984-1985 yılında Etiyopya’da açlık etmişti. Bu felaket sırasında bir milyondan fazla insan açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmişti.

(soL-Dış Haberler)