Şincan'da çatışma: Onlarca ölü

Ayrılıkçı Uygur militanlarla, Çinliler arasında sık sık çatışmaların yaşandığı Şincan bölgesi yine karıştı. Militanların bir polis merkezine saldırmasıyla başlayan olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

(soL - Dış Haberler) Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi yine karıştı. Ayrılıkçı Uygur Türkleri ve Hanlar arasında sık sık çatışmaların yaşandığı bölgede bıçaklı bir grubun, bir polis merkezine saldırmasıyla başlayan olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Kaşgar’ın Elişu kasabasında yaşanan olayı, ilk olarak dün Çin’in resmi haber ajansı Şinhua “örgütlü bir terör saldırısı” olarak duyurdu. Şinhua’nın haberinde, bıçak ve baltalarla polis merkezine ve hükümet binalarına saldıran grubun daha sonra sivilleri de hedef aldığı ve arabaları ateşe verdiği belirtildi. Haberde olay yerine ulaşan polislerin çok sayıda çete üyesini vurarak öldürdüğü belirtildi.

Şinhua haber ajansı olayda kaç kişinin öldüğüne ilişkin kesin bir sayı vermezken, ölenler arasında sivillerin de olduğunu vurguladı. Dünya Uygur Kongresi sözcüsü Dilşat Raşit ise çatışmalarda 20’den fazla Uygur’un ve 13 polisin öldüğünü iddia etti.

Raşit, AFP’ye gönderiği e-postada “Uygurlar, Çin’in sert yönetim politikalarına karşı ayaklandı ve her iki taraftan da ölümlere ve yaralanmalara yol açan silahlı bir baskıyla karşılaştı” dedi.

Şincan’da Uygur Türkleri ve Han Çinlileri arasında uzun yıllardır şiddet olayları yaşanıyor. Son dönemde Şincan’daki ayrılıkçıların düzenlediği en ağır saldırı Mayıs ayında Urumçi'de bir pazar yerinde meydana geldi. Saldırıda 39 kişi öldü. Mart ayında da Çin'in güneybatısındaki Kunming kentinde tren istasyonunda bıçaklı saldırıda 29 kişinin öldü. Taliban bağlantılı İslamcı bir karakteri olan Uygur bölgesindeki ayrılıkçı hareketi, ABD’nin de desteklediği biliniyor.