Sincan’da tuhaf bir yarışma

Urumçi’de geçtiğimiz pazar günü “Uluslararası Turizm Güzeli Yarışması” düzenlendi. Yarışmaya katılanların açıklamaları yoruma yer bırakmazken, kapitalizmin yerleştiği her yerde güzellik yarışmalarına düşen rol, Sincan için de değişmemişe benziyor…

Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Urumçi’de geçtiğimiz Pazar günü “Uluslararası Turizm Güzeli Yarışması” düzenlendi. Yüzlerce kişinin öldüğü olaylardan iki hafta sonra düzenlenen yarışma, kapitalizmin geliştiği her toplumda, güzellik yarışmalarına düşen rolü bir kez daha hatırlatırken, Sincan’ın turizm beklentisini de açığa vuruyor.

Yarışmaya katılanların ifadeleri, bir “imaj tazeleme” niyetini yansıtırken, üniversite mezunu gençlerin, içinde yaşadıkları toplumda olup bitenlerle kurdukları ilişki söze yer bırakmıyor. Bazı yarışmacıların “değerlendirmeleri” şöyle
-“ 5 temmuzu izleyen günlerde hepimiz evde oturmak zorunda kaldık ve çok canımız sıkıldı”
-“Olaylarda ölenleri özlüyoruz elbette, ama yaşamımıza düşen bu gölgeden bir an önce kurtulmamız, daha güzel ve olumlu şeyler yapmamız lazım. Yarışma bunun için iyi bir fırsat”
-“Geçenlerde yaşanan kabus sahneleri, Sincan’ın imajını zedelememeli”

Güzellik yarışması deyip geçmemeli
Sömürgecilik döneminde batı dünyası, sömürge toplumlarındaki işbirlikçi ailelerin kızlarını “ne denli çağdaş ve batılı” olduklarını göstermek için güzellik yarışmalarında arz-ı endam ettirdi. Batının yaşam tarzını benimseyen, iyi eğitimli ve bakımlı bu kızlar üzerinden sömürgecilik, belli bir meşru zemine kavuşturulmaya çalışıldı.
Reel sosyalizmin çözülüşü sırasında gerçekleşen toplumsal dönüşümde de güzellik yarışmaları simgesel bir rol üstlendi, eski sosyalist ülkelerden gelen yarışmacılar, toplumlarındaki değişimin "güzel yüzü" olarak sunuldu. Güzellik yarışmalarının kapitalizm ve emperyalizm için taşıdığı küçük ama işlevsel değerin bir örneği de Afganistan işgalinde yaşandı. ABD’nin Afganistan’ı işgalinden kısa süre sonra uluslararası bir güzellik yarışmasına katılan Afgan güzeli, ABD’nin nasıl bir “özgürlük taşıyıcısı” olduğunu göstermek için kullanıldı.
Son olarak, turizm gelirlerini artırma kaygısındaki Sincan'ın, yaşanan olayların ardından "halkların kardeşliği"ni vurgulamak için yarışmayı fırsat bilmesi, Çin bu meselelerde biraz acemi kaldığından olsa gerek, "bu kez tutmaz" dedirtiyor.
(soL- Haber Merkezi)