Şimon Peres: ABD'ye muhtacız

İsrail Ordu Radyosu'na konuşan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, "Varlığımızı devam ettirebilmemiz için ABD'ye ihtiyacımız var" dedi.

İsrail Ordu Radyosu tarafından düzenlenen Yahudi liderler toplantısında konuşan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, "Tek başımıza var olamayız. Yaşayabilmemiz için Amerika Birleşik Devletleri'nin dostluğuna ihtiyacımız var. Kulağa hoş gelmeyebilir, ama gerçek bu" dedi.

ABD'nin Yahudi yerleşimlerini durdurma kararının 10 ay uzatılması teklifini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun reddetmesi üzerine bu açıklamaları yapan Peres, "Nasıl ki ABD İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyorsa, biz de ABD'nin güvenlik ihtiyaçlarını anlamaya çalışmalıyız" dedi.

ABD ile İsrail'in "dostluğu" gayet istikrarlı bir seyir izlese de zaman zaman geriliyor. Özellikle Ortadoğu'yu dönüştürme planında İsrail'in silah zorunun ABD için zorunlu olması ancak diplomatik manevralara izin vermeyen bir siyasi yönetime sahip olması ABD'yi zaman zaman zora sokuyor. Türkiye ile İsrail arasındaki gerginlikte Türkiye'nin ABD'nin ittirmesiyle Ortadoğu'da daha "aktif" bir siyaset izlediği iddiası geçtiğimiz seneden bu yana çokça konuşuluyor. Bunun yanı sıra, Filistin sorununda "iki devletli çözüm"ün gündeme gelmesiyle beraber İsrail ile Filistin'in ABD arabuluculuğunda masaya oturması, İsrail'in Yahudi yerleşimlerinin yapımını durdurmayı reddetmesi üzerine yarıda kalmış ve Filistinlilerin protestosuna neden olmuştu.

(soL - Dış Haberler)