Shell Irak'a kancayı attı

Irak'ta henüz bir petrol yasası oluşturulamamasına rağmen, ülkenin doğal kaynakları birer birer yabancı sermayeye teslim ediliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak hükümeti, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan İngiliz / Hollanda ortaklığı Royal Dutch / Shell petrol şirketiyle doğalgaz anlaşması imzaladı.

Petrol çıkarma işlemi sırasında çıkan gazın işletilmesine ilişkin anlaşmanın birkaç milyar dolar tutarında olduğu açıklanırken, Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, bu anlaşmayla, Irak şirketi olan Güney Gaz Şirketi'nin yüzde 51, Shell'in yüzde 49'luk hisseye sahip olacaklarını belirtti.

Günlük gaz kaybı 40 milyon dolar
Irak Petrol Bakanlığı'yla Shell arasında sekiz ay süren görüşmelerden sonra imzalanan anlaşmayla, gaz üretimi için, Shell'in Irak'ta beş yıl içinde üç ila dört milyar dolar tutarında yatırım yapması öngörülüyor.

Iraklı yetkililer, petrol çıkarma işlemi sırasında çıkan gazın yakılması sebebiyle, Irak'ın günlük gaz kaybının 20 milyon metreküp civarında ve 40 milyon dolar değerinde olduğunu kaydetti.

Royal Dutch / Shell Yönetim Kurulu üyesi ve Doğalgaz Grup Başkanı Linda Cook, imzaladıkları anlaşmadan sonra, başkent Bağdat ve Basra'da bürolar açacaklarını bildirdi.