Shell’in Irak talanına Türk ortak

Shell’in Irak petrol ve doğalgazı üzerinde yasadışı olarak hükümetle tekel kurma anlaşmasına vardığının açığa çıkmasından sonra, talana Türk ortaklar da bulundu: TPAO ve BOTAŞ.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Shell Energy Europe BV. ile Irak'ta doğal gaz arama, işletme, taşıma ve pazarlama faaliyetlerini kapsayan işbirliği için bir ön anlaşması imzaladı. Anlaşma törenine Enerji Bakanı Hilmi Güler de katıldı.

Geçen hafta, Irak hükümetinin henüz yeni bir petrol ve doğalgaz yasası çıkarmamış olmasına rağmen, şu an geçerli olan Saddam döneminden kalma yasaya göre illegal bir biçimde, gizlice Shell'le petrol-doğal gaz tekeli kurduğu ortaya çıkmıştı. Bugünkü anlaşmayla beraber TPAO ve BOTAŞ, bu talanın doğalgaz arama kısmına küçük ortak olarak girmiş bulunuyor.

Hilmi Güler, söz konusu anlaşmanın ilgili taraflar için potansiyel doğalgaz arama ve üretim fırsatları ile komşu ülkelerle olası bağlantıları da içerecek şekilde Türkiye'deki doğalgaz altyapısının değerlendirilmesi bakımından bir çerçeve oluşturacağını ve anlaşmanın Irak gibi ülkelerin kendi iç talepleri karşılandıktan sonra artan doğalgazı Türkiye'ye ve Avrupa'ya ihraç etmelerine imkan tanıyacağını belirtti. Türkiye'nin temel çıkarı olarak Irak doğalgazından da yararlanma olasılığı görülüyor.

Nitekim BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol da "Doğalgazı beş ayrı ülkeden ithal ediyoruz. Bu proje ile doğal gaz ithal ettiğimiz ülke sayısı altıya çıkacak" dedi.

Bakan Hilmi Güler, petrolde de benzer bir anlaşma olabileceğini kaydetti. Güler, ''Kerkük sahası başta olmak üzere Shell ile bu konuda bir birliktelik olabilir'' dedi. Kerkük, yıllardır ABD sonrası statüsü ne olacağı en fazla tartışılan kent.

Türkiye, Irak'taki talana katılmak için Shell'le ortaklık yaparken, kendi kuzeyini de dün ExxonMobil'e açmıştı.

İlgili haberler:
http://haber.sol.org.tr/mansetler/anamanset/abd-karadenize-yerlesiyor.html

http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/6155.html

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/4167.html