Selefiler şimdi de piramitleri yıkmak istiyor

Mısır’daki Selefilerin lideri, “Büyük Sfenks” ve piramitlerin “put” oldukları gerekçesiyle yıkılması gerektiğini söyledi. Mısırlı güvenlik yetkilileri ise radikal İslamcı grubun tehditlerini ciddiye aldıklarını ve önlem almaya çalışacaklarını belirtti.

Jerusalm Post gazetesinin Mısır’ın günlük gazetesi El-Masri El-Yum’a dayandırdığı habere göre, Selefi grubun lideri Murgan Salem el-Gohari, başkent Kahire yakınlarındaki Gize kentinde bulunan sfenks ve piramitlerin “put” oldukları gerekçesiyle imha edilmesi gerektiğini savundu.

Haberde, 10 yıl önce Afganistan’daki Buda heykellerinin parçalanmasında da rol alan Gohari’nin Taliban bağlantılı cihatçı bir lider olduğuna dikkat çekiliyor.

Gohary bir TV kanaılna yaptığı konuşmada şunları söylüyor:

Mısır’ı dolduran putlar ve heykeller yıkılmalıdır. Müslümanlar İslam’ın öğretilerini uygulamakla görevlidir ve bu putları yok etmelidir, aynı Afganistan’daki Buda heykellerini yıktığımız gibi.

Taliban yönetimi 2001 yılında Afganistan’daki dev Buda heykelleri ile ülkedeki tüm heykelleri İslam’a aykırı olduğu gerekçesiyle parçalama kararı almıştı. O dönemde gazeteler, Budist tarihe ait birçok heykelin parçalandığını ve dev Buda heykellerinin dinamitlerle patlatılarak yok edildiğini duyurmuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise, güvenlik yetkililerinin tehditleri ciddiye aldığını ve “piramitler de dahil olmak üzere, kamu malı veya arkeolojik hazinelerin hukuk ihlallerine veya herhangi bir şekilde suiistimale uğramasına karşı gereken önlemlerin alındığını” belirtiyor.

İsmi gizli kalmak koşuluyla konuşan bir güvenlik yetkilisi, “Sfenkslere ve piramitlere dönük olası saldırılara karşı gereken önlemlerin alındığını” belirtirken, “Bunlar ülkeye turistlerin gelmesini sağlayan Mısır’ın ulusal gelir kaynaklarıdır” diye konuştu.

Mısır’ın Turizmi Destekleme Koalisyonu ise, geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada Gohari’nin tehditlerinin ülke turizmine zarar vereceğini ifade etti.

Koalisyon lideri İhab el-Badri, Mısır’ın günlük gazetesi El Ahram’a yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve diğer yöneticilere Gohari’nin tehditleri karşısında yeterince tepki göstermedikleri gerekçesiyle dava açacaklarını ifade etti.

Haberde ayrıca, geçen aylarda Selefilerin ve yabancı İslamcıların sfenks ve piramitlerin tahrip edilmesi için çağırıda bulunduğuna dikkat çekiliyor.

(soL- Dış Haberler)