Seçim öncesi Baas tartışması büyüyor

Seçim öncesinde mezhepler arası anlaşmazlık giderek şiddetlenirken, Baas’la bağlantılı oldukları belirtilen çoğu Sünni yaklaşık 500 kişinin adaylıklarının reddedilmesi tartışmaları daha da alevlendirdi.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, direnişin öncülerinden Baas Partisi’yle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 6 bin 500 adaydan yaklaşık 500’ünün Mart’ta düzenlenecek seçimlere adaylık başvurusunu reddetti.

Adayların Baas Partisi ile ilişkisi olup olmadığını incelemekle görevli Irak Meclisi’ne bağlı 'Adalet ve Sorumluluk Komisyonu'nun kararına göre, reddedilen başvurular arasında Sünni Ulusal Diyalog Cephesi lideri Salih el Mutlak ve Savunma Bakanı Abdulkadir el Ubeydi de yer alıyor.

El Mutlak, seçime işgal döneminin ilk başbakanı İyad Allavi ile Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi liderliğindeki lâik Irak Ulusal Hareketi ittifakıyla girmeye hazırlanıyordu. Irak Ulusal Hareketi’nin seçim listesinin açıklandığı, cumartesi günü başkent Bağdat’ta düzenlenen törende konuşan Tarık el Haşimi, Başbakan Nuri el Maliki’nin ülkeyi din temelli bir yapıya dönüştürmeye çalıştığını belirtti.

Allavi de, kararın ardından yaptığı açıklamada, iktidarın açıkça muhaliflerden kurtulmak istediğini belirterek, adaylıkları reddedilenlerin büyük bölümünün Sünni olması nedeniyle bunun ülkede mezhep çatışmalarını derinleştireceğini söyledi.
(soL - Dış Haberler)