Savaştan Türkiye de sorumlu

Rusya'nın önemli gazetelerinden İzvestia savaştan Türkiye'yi de sorumlu tuttu. Gazete Ankara'nın Gürcistan'a yaptığı askeri yardımları manşetine taşıdı.

soL (HABER MERKEZİ) Haberde Türkiye'nin Gürcistan'a savunma harcamaları için 45 milyon dolar yardımda bulunduğunun ve bu yardımın ABD'nin verdiği parasal destekten bile çok olduğunun altı çizildi. TSK'nın Gürcü subaylara yıllardır eğitim verdiğini de hatırlatan İzvestiya, Türkiye'nin Gürcü ordusuna çok sayıda gelişmiş silah ve mühimmat sağladığını da yazdı. Gazete yapılan yardımları şöyle şöyle sıraladı: "100 araç, 50 adet PZRK tipi füze rampası, Kılıç 2 ve Doğan savaş gemileri, SkyWatcher hava erken uyarı sistemi, 80 adet MP5 otomatik silah, 1800 M72 el bombası, 10 milyon adet mermi, 160 MP5A3 marka silah."

Gazete Gürcistan'ın 1 milyar dolar gibi büyük bir yekunu sadece silahlanmaya ayırdığını da hatırlatarak, Güney Osetya saldırısının adım adım planlandığını iddia etti. Gazeteye göre Türkiye Silahlı Kuvvetleri'nin Gürcistan'a sınır koruma gibi bu krizde en çok öne çıkan konuda düzenli olarak eğitimler vermesi rastlantı değil.

Türkiye NATO'nun bölgedeki en önemli ülkesi olarak ABD Dış Politika Belgesi'nde bölgede İran ve Rusya'nın gücünü frenleyecek güç olarak tanımlanırken, Batı yanlısı olarak bilinen Gürcistan yönetimi ve Azerbaycan, Türkiye'nin himayesinde bir araya geldi.

2003'te Acarya'ya yönelik Gürcistan müdahalesine Türkiye'nin 1921 Kars Anlaşması'ndan kaynaklanan garantörlük hakları bulunmasına rağmen hiçbir tepki göstermemesi de dikkatlerden kaçmadı. Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasından ancak 14 saat geçtikten sonra açıklama yapan Türkiye'nin, 1400 sivilin ve Barış Gücü'nün Gürcü ordusunun hedefi olmasını kınamazken, ilk "taraflar arasında itidal" çağırısını Rusya'nın fiilen savaşa girmesinden ve şartların Gürcistan aleyhine bozulmasından sonra yapması da konunun dikkat çekici bir başka boyutu olarak değerlendiriliyor.