SANA: 'Kimyasal silah haberleri talimatla üretiliyor'

Suriye'nin resmi ajansı SANA'da çıkan bir haberde "Suriye'de kimyasal silah bulunduğu"na ilişkin haberlerin Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin psikolojik ortamını oluşturmak için talimatla üretildiğine dikkat çekilirken, Türkiye'ye dönük ciddi suçlamalar yer aldı.

Suriye’nin resmi ajansı SANA’da yer alan haberde Suriye’nin kimyasal silah bulundurduğuna ilişkin haberlerin son dönemde arttığına dikkat çekilirken, ABD ve Avrupa’lı yetkililerin bu yöndeki açıklamalarının ardından söz konusu haberlerin bültenlerde ilk sıraya yerleştiği vurgulandı.

"Haberler müdahale bahanesi için talimatla üretiliyor"
SANA'nın haberinde, “Kimyasal silahlara ilişkin haberler, iddialar, yorumlar ve uyarıların denk bir zamanda tırmandırılması şüphesiz, Suriye'ye müdahale bahanesi yaratmak için operasyonel direktiflerin bulunduğunu ortaya koymaktadır” denilirken, dezenformasyon ve propaganda amaçlı bu haberlerin dünya kamuoyunu aldatmak amacıyla “belli kaynaklar”dan servis edildiğine dikkat çekildi.

Söz konusu propagandanın amacının, “Suriye'de devlet ve tüm bileşenleriyle halkı hedef alan teröre destekleriyle aylardan beri sürdürdükleri dolaylı savaşa ilaveten doğrudan bir müdahaleyi aklama ve kamuoyunu psikolojik olarak bu bağlamda hazırlamak” ve “başta ABD olmak üzere batının Suriye'nin içişlerine müdahalesinin yanında terör gruplarına sağlanan finans, silah, barınak ve her türlü destekten dikkatleri uzak tutmak” olduğuna vurgu yapıldı. Suriye’nin birçok kez “ kimyasal silahımız olsa bile hiçbir koşulda halkımıza karşı kullanmayız” açıklamasında bulunduğu hatırlatılırken, buna karşın “bazı tarafların” kimyasal silah tiyatrosunu oynamakta ısrar ettiği belirtildi.

"Türkiye, halkı vahşice öldürmesi için teröristleri Suriye'ye gönderiyor"
Haberde Suriye üzerinde oynanan kimyasal silah tiyatrosunun ve NATO’nun Türkiye'nin Suriye sınırlarına patriot füzeleri yerleştirme kararının dünya kamuoyunun Suriye'den büyük bir tehlikenin geldiği endişesine kapılmasını sağlamayı hedeflediği ifade edilirken, “Oysa ki herkesin bildiği gibi Türkiye dünyanın her tarafından gelen teröristlere kucak açıyor, barındırıyor, eğitiyor, finans sağlıyor ve muhtelif tür silahlarla donatması ardından devletin altyapısını, ekonomisini ve halkı vahşice katletmeleri için Suriye'ye göndermektedir” denildi.

Olası provokasyona dikkat çekildi
Haberde Suriye'deki terör gruplarına kimyasal silah temin edilmesi ve Suriye ordusunun kullandığı iddiasıyla silahların bu gruplara kullandırılması tehlikesine dikkat çekilirken, "Böylece yürütülecek dezenformasyon ve medya hamlesine eş zamanlı olarak Suriye'ye dış askeri müdahalenin bahanesi temin edilmiş olacaktır" denildi.

Gaziantep'te kimyasal gaz üretilmesine tepki
Haberde El Kaide üyelerinin Türkiye'de kimyasal silah ürettiğine ilişkin iddialar da gündeme getirilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Başta Türk medya kanalları ve gazeteleri olmak üzere bir çok medya aracı Kaideli teröristlerin Türkiye sınırlarında kimyasal maddelerden zehirli gazlar ürettikleri ortaya çıkmış durumdadır. Türkiye'nin Yurt Gazetesi Kaideli teröristlerin bu kimyasal maddeleri Türk bir şirketten temin ettiklerini ve bazı hayvanların üzerine denediklerini yazdı. Gazete teröristlerin Türkiye'nin Gaziantep Kenti yakınlarında ürettikleri bu kimyasal silahları Suriyeli sivillere karşı kullanmakla tehdit ettiklerine dikkat çekerek, tüm bunların AKP hükümetinin bilgisi altında yapıldığının altını çizdi."

(soL-Haber Merkezi)