Salih Müslim: ‘Patriotlar başka bir savaş için’

Fırat Haber Ajansına konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye’ye konuşlandırılacak Patriotların Suriye’ye değil İran’a karşı olduğunu söylerken, Suriye’nin elinde olduğunu iddia ettiği Scud füzelerinin İsrail’e dönük olduğunu ve bu yüzden Suriye’ye bir dış müdahale olamayacağını savundu.

Fırat Haber Ajansı'na konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Suriye’ye dış müdahale, Türkiye’ye konuşlandırılacak Patriotlar ve kimyasal silahlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“Kimyasal silah var, dış müdahale olmayacak”
Suriye’de kimyasal silahlar olduğunu ancak bu silahların Suriye halkı için değil İsrail halkı için tehlikeli olduğunu savunan Salim Müslim, Suriye’ye bir dış müdahale olmayacaklarını düşündüklerini ifade etti.

Şam’ın çevresinde Scud füzeleri (kimyasal başlıklı) olduğunu ve İsrail sınırına çok yakın olduğunu söylediği bu füzelerin İsrail’e yönlendirilmiş olduğunu öne süren Müslim şöyle konuştu:

"Kimyasal silahlar İsrail’e karşı kullanılabilir. Bu nedenle dış müdahale zorlaşacak, imkansız olacak. Biz baştan beri düşünüyorduk. Bizim kanaatimiz bu şekildeydi. Ama bir şekilde bunları bertaraf ederlerse, o zaman dış müdahale olabilir. 1992’den beri bu silahlar var, şimdi kalkmış bahsediyorlar."

“Patriotların hedefinde İran var”
Kimyasal silahların Türkiye’ye karşı da kullanılmayacağını ifade eden Müslim, Türkiye’de konuşlandırılacak Patriotlar’ın amacının dile getirilenden farklı olduğunu söyledi.

“Onlar başka bir savaşın hazırlığıdır. İran’a karşıdır” diyen PYD Eşbaşkanı, “Suriye’nin kimyasal silahı Türkiye’ye dönük değil, Türkiye sınırında da değil. Patriot füzelerinin menzili 250 kilometredir. Şam’dan Halep’e kadar 300 kilometredir” diyerek sözlerine devam etti.

Müslim, Türkiye’nin de Suriye’ye müdahale edemeyeceğini iddia ederek, “Türkiye deyince NATO akla geliyor. Böyle bir müdahale olursa savaş çıkar” diye konuştu.

“ÖSO tek başlı değil”
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Salih Müslim, ÖSO’nun” tek başlı değil çok başlı” olduğunu ve bazı başlarının Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’da bulunduğunu ifade etti. Suriye halkına karşı birçok katliam geliştiren El Nusra Cephesi ile ilgili olarak Müslim, bu örgütün Suriye istihbaratı ile yakın ilişkiler içinde odluğunu öne sürdü.

Müslim şunları söyledi:

Tek vücut da değil. Kendisine Özgür Suriye Ordusu diyen çok sayıda grup var. Tek bir merkez yok. Batılılar tek yapılı gibi lanse etseler de, gerçek öyle değil. Halep’teki başka düşünüyor, Humus’taki başka düşünüyor. Hatta Halep içinde birbirinden farklı düşünen birçok grup var. Bu da birçok elin Suriye içinde olduğunu gösteriyor.

Hatta istihbaratının kurduğu bazı oluşumlar var. Mesela Serêkaniyê’de saldıran (19-23 Kasım tarihleri arasında) grup olan El Nusra Cephesi devlet yönetimi ile en iyi ilişkileri olan gruptur. Bize saldıran da odur, darbe yiyen de odur. Geçenlerde Özgür Suriye Ordusu sorumlularından biri ile konuştum. Bu grubun kendileriyle hiçbir şekilde ilişkilerinin olmadığını söyledi. “Hain ve provokatör” olduğunu , “Suriye rejimine bağlı” olduğunu söylediler. Yani böyle söylüyorlar, araları hiç iyi değil. Tek vücut değiller. Bunlar zaman zaman birbirlerini kesiyorlar. Ama bunlar Serêkaniyê’de gelip bize saldırdılar. Türkiye tarafından geldiler. Suriye rejimi taraftarı olabilirler mi? Suriye istihbaratı eliyle kurulmuş bir grup olabilir mi? Bilmiyoruz yani. Demek istediğim, Özgür Suriye Ordusu tek bir yapı değil. Biri bir şey söylüyor, öteki başka bir şey.