"Saddam hukuksuz asıldı"

İdamdan iki sene sonra, daha o zamanlar tartışmalı olan Saddam Hüseyin davasında, yeni bir hukuk skandalı daha ortaya çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Saddam Hüseyin davasını ve Irak Yüksek Mahkemesi duruşmalarını inceleyen ABD'li bir grup avukatın ortaya çıkardığı yeni bilgiler, dava sürecinin tam bir hukuksuzlukla yürütüldüğü iddialarını bir kez daha doğruladı. New York Times'ın haberine göre, mahkemeden Saddam için idam kararı çıkmadan birkaç gün önce, Nuri El Maliki hükümeti, davanın beş yargıcından birini istifaya zorladı.

Saddam'ın asıldığı tarih olan 30 Aralık 2006'dan çok önce, mahkeme üzerindeki baskılar açığa çıkmıştı. İlk duruşmalarda Saddam Hüseyin'in mahkemeyi, suçlamaları ve özellikle işgalcilerle işbirlikçileri komik duruma düşürecek konuşmalar yapması üzerine, başyargıcın görevine son verilmişti. Onun yerine geçecek olan yargıç da hükümet tarafından yeterince Saddam karşıtı bulunmamış, daha göreve gelemeden, hükümet baskısı altında görevi bırakmıştı.

Yargıç tehditle görevden alındı
Yeni edinilen bilgilere göre, Munthur Hadi isimli üçüncü bir yargıç da, mahkemenin idam kararını açıklamasından birkaç gün önce istifa ettirildi. Hadi'nin yerine Ali el-Kahaji getirildi, ki Kahaji'nin dava süreci hakkında hiçbir bilgisi yoktu, mahkemeye sunulan delillerin bir tekini bile görmemişti.

Maliki hükümeti, konuyla ilgili olarak, "yargıyı etkilemedik" iddiasında bulunurken, yargıçlar yorum yapmaktan kaçındı.

Hadi'nin gizlice davadan alınabilmesi, Saddam'ı yargılayan yargıçların, güvenlik gerekçesiyle kimliklerinin saklanmasıyla mümkün oldu. O zamanki resmi kayıtlar, Hadi'nin ayrılmasını hastalıkla gerekçelendiriyor. Konuyu araştıran ABD'li avukatlardan birinin New York Times'a verdiği demece göre, Mali hükümeti, yargıç Hadi'yi, işten çıkarmak, maaşını kesmek ve tahliyeyle tehdit etmiş. Saddam'ı yargılayan bir yargıç için, Bağdat'taki sıkı korunan "yeşil bölge"nin dışına çıkmanın, ölüm anlamına geldiği biliniyor.

Ramazan, baskıyla idama çarptırılmıştı
ABD işgali sonrası Irak, ne demokratik ne özgür bir ülke olabildiği gibi, bir hukuk devleti haline gelmekten de çok uzak. İşbirlikçi hükümetin yargı üzerindeki baskısı, özellikle Saddam'ın önemli adamlarından Taha Yasin Ramazan'a mahkemenin verdiği ömür boyu hapis cezasını bozmasını sağlayarak, Ramazan'ı idam ettiğinde görülmüştü.