Saakaşvili ille de ABD diyor

Gürcistan yönetimi ABD Başkan Yardımıcısı Joe Biden'in Gürcistan ziyareti öncesi ABD yanlısı politikalarına hız veriyor. Gürcistan Abhazya ve Güney Osetya sınırındeki AB denetçilerine ABD'nin de katılması istemini yeniden gündeme getirdi.

Gürcistan yönetimi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Ukrayna ve Gürcistan'ı kapsayan ziyareti öncesinde ABD'nin bölgeye müdahale etmesi isteklerini yeniden gündeme getirdi. New York Times'ın haberine göre Gürcistan yönetimi Abhazya ve Güney Osetya sınırındaki tampon bölgedeki AB gözlemci birliğine ABD'nin de dahil olmasını istedi.

Bölgede 246 sivil AB gözlemcisi bulunuyor.

Diğer yandan Gürcistan'ın ABD yanlısı Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Biden'ın ziyareti öncesi “hazırlıklarını” sürdürüyor. Saakaşvili Pazartesi günü Gürcistan parlamentosunda uzun bir konuşma yaparak erken yerel seçimler, belediye başkanlarının doğrudan seçilmesi ve başkanlık yetkilerinin azaltılmasını da içeren bir reform paketi önerdi. Saakaşvili'nin Biden ziyaretinden iki gün önce gündeme getirdiği reform paketi ile geçtiğimiz yıl Rusya'ya karşı başarısızlıkla sonuçlanan saldırgan politikalarından sonra kendisine karşı giderek artan muhalefet karşısında elini güçlendirmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Reformların erken genel seçim isteyen çoğunluğu parlamento dışındaki muhalefet tarafından tatmin edici bulunmadığı belirtiliyor.

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliği sözü baki
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in dün Ukrayna'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bugün Gürcistan'a geçmesi bekleniyor. Biden'in, ABD Başkanı Barack Obama'nın Temmuz ayı başında Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, Rusya'ya karşı NATO üyeliği konusunda en hevesli yönetimlere sahip iki eski Sovyet cumhuriyeti olan Ukrayna ve Gürcistan'ı ziyaret etmesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Obama'nın Moskova ziyaretinde Rusya ile ilişkilerin yeniden başlatılacağını dile getirmesinin iktirdarda Rusya karşıtlığı ve ABD destekçiliğiyle tanınan Başkanlara sahip Ukrayna ve Gürcistan'da tedirginlik yarattığı ileri sürülüyordu. Biden'in ziyaretinde NATO'ya üye olmak isteyen iki ülke yönetimini de “rahatlatan” açıklamalarda bulunması bekleniyordu. Nitekim Biden, Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ABD ve Obama'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğini desteklemeye devam ettiğini ifade etti. Biden'in benzer bir açıklamayı Gürcistan'da da yapması bekleniyor.

Diğer yandan özellikle Ukrayna'da NATO üyeliğine karşı kitlesel ve güçlü bir halk muhalefeti bulunuyor.