Saakaşvili ‘demokrasisi’ gözden düşüyor

Batı’da giderek itibar kaybeden Gürcistan, Özgürlük Evi örgütünün özgür ülkeler listesinden çıkartıldı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD merkezli Özgürlük Evi (Freedom House) örgütü, Gürcistan'ı "özgür ve demokratik ülkeler" listesinden çıkardı. Örgütün yıllık raporunda, "Renkli devrimlerin başladığı ülke olmasına ve bir dönem eski Sovyet ülkeleri içinde birkaç iyi örnek arasında yer almasına karşın, Gürcistan'da 2007'de olağanüstü halin ilan edilmesi ve Ağustos'ta Rusya'yla yaşanan savaş nedeniyle ülkenin son iki yılda gerilediği" bildirildi.

Raporda, Gürcistan'ın Moritanya ve Venezuela'yla birlikte "özgür ülkeler" listesinden çıkartılması dikkat çekti. Bu ülkeler yerine, özgür ülkeler listesine Bosna Hersek ve Bangladeş alındı.

Gürcistan'ın liste dışında kalmasında, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'ye yönelik eleştirilerin, muhalefet üzerinde baskı kuruluğu şikayetlerinin ve ülkedeki meclis ve devlet başkanlığıyla ilgili yolsuzluk haberlerinin etkili olduğu belirtildi. Özgürlük Evi raporunda, Gürcistan, sivil ve siyasi hakların tam olarak güvence altına alınmadığı "kısmen özgür" bir ülke olarak nitelendirildi.

Rapor, iktidara geldiği dönemde ve Rusya'yla Güney Osetya'da yaşanan savaşın ardından Batı'nın büyük desteğini alan Saakaşvili iktidarına güvenin azaldığının bir işareti olarak yorumlandı.

Özgür olarak kabul edilen ülkeler arasında, her zamanki gibi ABD ve Batı Avrupa ülkeleri yer aldı!