Saakaşvili ABD üssü istiyor

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'nin ABD temsilcileriyle üs pazarlığı yaptığı söyleniyor.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili'nin, Bush yönetiminin temsilcileriyle ülkesinde ABD üssü kurulması için görüşmeler yaptığı söyleniyor.

Muhalefetteki Emek Partisi'nden Nestan Kirtadze, perşembe günü yaptığı konuşmada, Gürcistan yönetiminin ABD'ye üs kurması için toprak kiralama pazarlıkları yaptığını iddia etti. 90 yıllığına kiralanacak Gürcistan toprağının "birkaç bin hektar" olduğu belirtiliyor.
Geçen yıl Eylül ayında, benzer iddialar, Rusya NATO Temsilcisi Dmitri Rogozin tarafından da ortaya atılmıştı. Rogozin, Gürcistan'ın İran operasyonunda ABD'ye ülkesindeki hava üslerini kullandırmanın önünü açtığını söylemiş, Gürcistan'daki bir üssün ABD'nin İran operasyonu için son derece uygun olduğunu belirtmişti.
'Saakaşvili 3 milyon doları gözden çıkardı'Üs iddialarını gündeme getiren Kirtadze, yeni ABD yönetiminin Saakaşvili'yi gözden çıkarmaması için Gürcü Devlet Başkanı'nın 3 milyon doları lobi faaliyetlerine ayırdığını, Saakaşvili'nin lobi için Glover Park Grup adlı ABD'li bir şirketle anlaştığını söyledi. ABD'deki Demokrat Parti ile sıkı bağları bulunan Glover Park Grup, aynı zamanda müstakbel Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yakın ilişkilere sahip.
Kirtadze, "ahlaken ve politik olarak Gürcü milleti adına karar alamayacak durumda olan Saakaşvili'nin ABD tarafından ciddiye alınmamasını" istedi.
Bryza: Gürcistan'da üs açma isteğimiz yokABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, üs iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bryza, Rus ITAR-TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD'nin Gürcistan'da üs açma isteğinin olmadığını, daha önce imzalanan "stratejik ortaklık" belgesinin askeri değil, daha çok politik bir metin olduğunu söyledi.
ABD ile Gürcü yönetimi geçten ay stratejik ortaklık belgesi imzalamışlardı. ABD yönetimi, Afganistan'a sevkiyatlarda kullanmak ve olası bir İran operasyonunda Ortadoğu ülkelerindeki üslere bağımlı kalmamak için Karadeniz'de üs kurma planını gündeme almıştı. Bu üs planları içinde Gürcistan'ın da bulunduğu biliniyordu.