Rusya'yı atlatmak için toplanıyorlar

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bugün başlayacak Enerji Zirvesi’nde Avrupa Birliği'ni Rusya'ya bağımlılıktan kurtarmanın yolları tartışılacak.

soL (HABER MERKEZİ) 4. Uluslararası Enerji Zirvesi'nin yapılacağı Bakü'ye giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile basına kapalı olarak görüştü.

Türkiye'nin ilk kez temsil edildiği zirveye Aliyev'in davetlisi olarak katıldığını belirten Gül, "Ülkemiz doğu-batı enerji koridoru olarak nitelendirilen güzergahta kilit bir role sahiptir. Dolayısıyla bu zirveyi, bölge ülkelerini Türkiye'nin enerji politikasının tüm boyutlarının bir kez daha anlatılması ve işbirliği imkanlarının geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olarak görüyorum" dedi.

Enerji Zirvesi'ne Türkiye, Polonya, Ukrayna, Litvanya, Estonya, Letonya, Romanya, Bulgaristan, ABD, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan ve Avrupa Birliği'nden liderler ve enerji bakanları katılıyor. Zirvede, özellikle Kafkaslar'da enerji güvenliği ve Avrupa'ya doğalgaz ve petrol götüren hatların çeşitlendirilmesi ele alınacak. Zirvenin katılımcılarından AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Türkmen ve Kazak petrol ve doğalgazını Rusya'yı baypas ederek Avrupa'ya ulaştırması hedeflenen Nabucco boru hattı projesi için görüşmelerde bulunacak. Zirvenin asıl amacının, AB'nin artan enerji ihtiyacı karşısında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmaya yönelik adımları hızlandırmak olduğu belirtiliyor. Zirve daha önce 2007'nin Mayıs ve Ekim aylarında sırasıyla Krakov ve Vilnius'ta, üçüncüsü de bu yıl Mayıs ayında Kiev'de yapılmıştı. Zirveye Azerbaycan tarafından davet edilen Rus Büyükelçisi, dünkü bakanlar toplantısına katılmadı.

ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, Avrupa'ya doğalgaz aktarmak için Rusya'nın önerdiği "Güney Akımı" projesinin bazı zorlukları olduğunu belirtti. Karadeniz'in altından geçmesi planlanan projenin "karmaşık ve pahalı" olduğunu kaydeden Bodman, Kafkaslar'dan Avrupa'ya alternatif enerji yolları çizmenin önemine dikkat çekti. Bodman, doğrudan projenin adını vermese de, Vaşington'un, Rusya'yı safdışı bırakan bir projeye daha sıcak baktığı biliniyor.

AB'den enerji raporu
Zirvenin hemen öncesinde Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı Stratejik Enerji Raporu'nda, AB'nin Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak için hazırladığı planlar açıklandı. Raporda, bazı üye ülkelerin tek bir enerji tedarikçisine bağımlı olduğu hatırlatılarak, AB'nin dev bir enerji şebekesi oluşturması, Kuzey Denizi, Akdeniz ve Baltık bölgelerindeki güneş ve rüzgar enerjisi üretimini kapsayan ve elektrik ve doğalgaz ağlarını birleştiren bir şebeke kurulması öngörülüyor.

Raporda ayrıca AB'nin gelecekte artması öngörülen ve büyük oranda Rusya tarafından karşılanan doğalgaz ihtiyacı için birliğin Ortadoğu ve Orta Asya'daki kaynaklara yönelmesi salık veriliyor.

Raporu sunan Komisyon Başkanı Manuel Barroso, son bir yılda AB içinde enerji fiyatlarının yüzde 15 oranında arttığını belirterek, "Artan enerji talebini daha fazla ithalatla karşılamaya dayanan bu kısır döngüyü kırmalıyız" dedi.