Rusya'dan Esad haberlerine yalanlama geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Yardımcısının Suriye meselsi ile ilgili yaptığı açıklamada Esad yönetimine ilişkin bir değerlendirmenin bulunmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mikhail Bogdanov dün yaptığı bir açıklamada, Suriye Ulusal Koalisyonu’na dışarıdan yapılan silah yardımlarına ve uluslararası alanda giderek artan “meşruiyetine” dikkat çekerek, “Suriye’de rejim ve hükümet her gün biraz daha fazla alanın kontrolünü yitiriyor. Maalesef Suriye muhalefetinin zaferi göz ardı edilemez” diye konuşmuştu.

Türkiye ve dünya basınında Suriye rejimine karşı haber yapan gazeteler ise Bogdanov’un bir ihtimal olarak sunduğu değerlendirmeyi “gazeteciliklerini” konuşturarak “Esad gidiyor", "Rusya Suriye konusunda strateji değiştirdi” diye duyurmuştu.

ABD de, Rusya'nın, Esad rejiminin eli kulağında olan çöküşünü kabul ederek "gerçeğe uyandığını" iddia etmişti.

Ancak gazeteler Bogdanov'un "Muhalifler tanındı, savaşçıları eğitiliyor ve dışarıdan silahlandırılıyor. Tüm bunlar muhalifler için moral kaynağı oldu. Suriyeli silahlı militanlar, silah depolarını ele geçirdi. Kimyasal silah depolarını da ele geçirebilirler. Kontrol dışına çıkan bölgeler, teröristlerin yuvalandığı tehlike merkezlerine dönüşüyor. El-Kaide, Suriyeli silahlı muhalifler arasındaki nüfuzunu genişletiyor. Bunun tehlikeli sonuçları olacaktır" açıklamalarını ise görmezden gelmeyi tercih etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada ise Bogdanov'un Esad yönetimine ilişkin ''son zamanlarda herhangi bir açıklama ya da özel söyleşi yapmadığı'' belirtilirken, Dışişleri Bakanı yardımcısının dünkü açıklamalarında sadece muhalefetin durumuna dair bir değerlendirmede bulunduğu ifade edildi.

Bogdanov’un dünkü açıklamalarını çarpıtarak yayınlayan gazeteler, Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü açıklamasını ise “Rusya çark etti” diye verdi.

(soL- Dış Haberler)