Rusya'da bir Fethullahçı yargılanacak iddiası

Rusya'nın Interfax ajansının geçtiği habere göre, ülkenin Orenburg bölge savcılığı tarafından yapılan açıklamada, ismi açıklanmayan 25 yaşındaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hakkında, yasadışı aşırı dinci Nurcu/Fethullahçı örgütüne üyelikten yargılanmasını öngören iddianame onaylandı.

Rusya'nın Interfax ajansının geçtiği habere göre, ülkenin Orenburg bölge savcılığı tarafından yapılan açıklamada, ismi açıklanmayan 25 yaşındaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hakkında yasadışı aşırı dinci Nurcu örgütüne üyelikten yargılanmasını öngören iddianame onaylandı.

Habere göre, Orenburg'daki bir yüksek öğrenim kurumundan mezun olan sanık ve başka bir ülkenin vatandaşı olan Aslan Kelmhuammedov adlı bir kişi, birlikte yürüttükleri faaliyetlerde 2008 - 2009 yılları arasında Nurcular örgütünün Yekaterinburg ayağını kurdular. Orenburg'da yasadışı bir medrese kuran ve ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yürütülen bu faaliyetlere daha sonra Kelmuhammedov adlı kişi de katılmış.

Haberde ayrıca iddianamedeki şu ifadelere yer verildi:

"Bölgede yer alan orta ve üst düzey eğitim kurumlarında okuyan Müslüman öğrenciler arasında dinci örgütlenme fikrini yaydılar." "Kiraladıkları apartmant dairelerinde yasadışı medreseler kurarak, Nurculuğun kurucusu Said Nursi, hareketin modern lideri Fethullah Gülen ve başktarafından yazılan aşırı dinci kitaplar okutularak örgütsel eğitim faaliyetleri yürütülmüştür."

Haberde, Kelmuhammedov'un daha önce polis tarafından yakalandığı ancak polisten kaçmayı başardığı bildirildi.

Bilindiği gibi Rusya, 10 Nisan 2008'de aldığı bir kararla, Fethullah cemaatinin faaliyetlerini "CIA ajanı yetiştiriyorlar" gerekçesiyle yasaklamıştı. O tarihten beri her türlü Nurcu ve Fethullahçı faaliyet ülkede yasadışı aşırı dinci örgütlenme faaliyeti olarak adli kovuşturmaya tabi tutuluyor.