Rusya ve Venezuela ortak tatbikat düzenleyecek

Venezuela ve Rusya hükümetleri, Kasım ayında Karayipler’e ortak deniz tatbikatı düzenleme kararı aldı.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela ve Rusya hükümeti arasında ortak düzenlenecek tatbikata 4 Rus gemisi ve 1000 askeri katılacak. Basında ABD'ye karşı Rus hamlesi olarak lanse edilen tatbikatın 10-14 Kasım tarihleri arasında Karayip denizinde yapılacağı duyuruldu. ABD ve Rusya arasında Gürcistan nedeniyle patlak veren gerginliğin artmasına yönelik endişe taşınırken, tatbikatın özellikle ABD karşıtlığıyla bilinen Venezuela'yla yapılması dikkat çekti. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinde haklı olduğunu yineledi ve ABD'nin Moskova'nın "yeni dünya potansiyeli" olarak sahneye çıkmasından gözünün korktuğunu açıkladı.

Rusya, Kafkaslar'daki müdahalesi ve bağımsızlıkların tanınması üzerinden safların yeniden belirlenmesine yol açarken, Rusya'ya tam destek verdiklerini açıkça ifade eden ülkelerle de işbirliğine devam ediyor. Rusya, bu ülkelerden biri olan Venezuela'yla Haziran ayında bir enerji işbirliğine gitmiş, bu anlaşmalarla Rus şirketlerine Venezuela`nın kapıları açılmıştı.

Rusya'dan Küba misillemesi iddiası
Bir Rus delegasyonunun Temmuz ayı içinde Havana'ya yaptığı ziyarette Sovyet dönemindekine benzer ekonomik ve güvenlik işbirliği anlaşmaları yapmak üzere görüşmelerde bulunması Rusya'nın Küba'yla ilgili her açıklamasında yorum malzemesi oluyor.

Rusya`nın olası kutuplaşmada yeni dostları olarak görülen Suriye ve Venezuela'yla birlikte anılan Küba'ya üs kurma hayalleri olduğuna dair basında çıkan haberlere bir yenisi daha eklendi. Medvedev hafta sonunda Karadeniz'deki ABD gemilerine yönelik yaptığı açıklamada "Gürcistan'a insani yardım götürme gerekçesiyle Karadeniz'de savaşa hazır güç birikti. Anlaşılan bize gözdağı vermek istiyorlar. NATO ve ABD herhalde bizim de savaş gemilerimizi geçenlerde fırtınadan zarar gören Küba'ya göndermemizi istiyor" dedi.

Medvedev'in yaptığı açıklama basında Rus misillemesi olarak yer aldı. Rusya ve Küba arasında bu yönde bir ortaklığa dair herhangi bir iz yokken, basın Medvedev'in açıklamasıyla Rusya'nın ABD'ye misilleme olarak Küba'yı kullanacağı çıkarımında bulundu.