Rusya ve Ukrayna gazda anlaştı

Rusya ve Ukrayna, Avrupa ülkelerine doğalgaz transitinin yapılmasını ve Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatının başlamasını öngören anlaşmayı imzaladı.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin tarafından yapılan açıklamada, taraflar arasında Avrupa ülkelerine doğalgaz sevkİyatının yeniden başlamasını ve Ukrayna ile Rusya arasında doğalgaz ticaretinin yeniden başlatılmasını öngören anlaşmanın imzalandığını belirtildi.

Rus doğalgaz devi Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller ve Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz'ın Başkanı Oleg Dubina arasında imzalanan anlaşma, Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko'nun huzurunda imzalandı.

Taraflar arasında imzalanan anlaşma sonucunda Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatının önümüzdeki günlerde sorunsuz bir şekilde başlayacağını ifade eden Putin, anlaşmanın 2009-2019 yıllarını kapsadığını belirtti.

Yapılan anlaşmanın tarihsel bir anlaşma olduğu kaydeden Timoşenko ise, "Bu anlaşma sayesinde 10 yıl boyunca yeni bir doğalgaz krizi yaşamayacağız. Ayrıca doğalgaz konusunda iki ülke arasında anlaşma sağlanması, iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkileyecek" dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşmaya göre, Ukrayna 2010 yılına kadar Rusya'da doğalgazı Avrupa ülkelerine göre % 20 indirimli alırken, kendi sınırları içerisinden Avrupa'ya taşınan doğalgaz için aldığı transit ücretine zam yapmayacak.

Ukrayna'nın Rusya'dan doğalgazı hangi fiyat üzerinden alacağı üzerine şu ana kadar herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Timoşenko, doğalgaz fiyatının 250 doların altında olacağını açıklarken, Ukrayna Devlet Başkanı Yuşenko bu rakamın 195 dolar olması gerektiğini ifade etti.

Kriz öncesinde Ukrayna, Rusya'dan doğalgazın bin metre küpünü 179.5 dolardan satın alıyordu.