Rusya ve ABD Kosova ve Gürcistan konusunda anlaşamadı

Rusya ve ABD arasında Kosova ve Gürcistan konusunda yaşanan görüş ayrılıkları devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Dün Cenevre'de biraraya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasında yapılan görüşmeler sonucunda taraflar Kosova ve Gürcistan konusunda fikir birliğine ulaşamadılar.

RİA Novosti haber ajansının haberine göre, iki bakan arasında yapılan ikili görüşmeden sonra yapılan basın açıklamasında, tarafların bazı konularda antlaşmalarına rağmen, Kosova ve Gürcistan konusunda uzlaşma sağlanamadığı belirtildi.

İki ülke arasında yaşanan en ciddi sorunlardan birinin Kosova olduğunu belirten Lavrov, Rusya'nın Kosova'nın tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinin uluslar arası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Görüşme sonrasında yapılan basın açıklamasından sonra Clinton tarafından yapılan açıklamada ise, ABD ve Rusya'nın Gürcistan konusunda uzlaşamadığını belirtti. Bölgede sadırgan politikaların son verilmesi gerektiğinin altını çizen Clinton, sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

İki bakan arasında yapılan görüşmeler sırasında stratejik saldırı silahları konusu da ele alındı. Tarafların, bu yıl sonuna kadar stratejik saldırı silahlarının kısıtlanması ve yayılmasını önleyecek bir antlaşmayı imzalayacağını kaydeden Clinton, ABD ve Rusya arasında yapılan görüşmelerin kendileri için çok verimli geçtiğini sözlerine ekledi.

Clinton, Lavrov'a görüşme öncesi üzerinde reset (yeniden başlama, eskisi haline getirme) yazılan kırmızı bir düğme hediye etti. Clinton, bu hediyesi ile görüşme öncesi yaptığı Rusya ve ABD ilişkilerinin yeni bir evreye girmesi gerektiği açıklamasını vurgu yapmak istediği belirtiliyor.