Rusya "uyumsuz"

Scheffer, Kırgızistan'daki ABD üssünün kapatılması ve Gürcüstan'da Rus üssü kurulmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

soL (HABER MERKEZİ) NATO Gtirdienel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya'yı hedef alan açıklamalar yaptı. 45. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Scheffer, nükleer silahların azaltılması, Afganistan'daki durum ve İran'la yaşanan nükleer kriz konularında Rusya'yla da işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in geniş kapsamlı bir Avrupa-Atlantik güvenlik anlaşması oluşturulması önerisini desteklediğini belirten Scheffer, bununla birlikte, "Başkan Medvedev, toprak bütünlüğünün öncelik olduğunu söylemesine rağmen Rus üssü istemeyen Gürcistan'a üs kurduğu bir ortamda ciddi bir görüşmeye nasıl gireceğiz bilemiyorum" dedi.

Kırgızistan topraklarındaki ABD üssünün kapatılacağı açıklamasının Moskova'da gerçekleştirildiğini hatırlatan NATO Genel Sekreteri Scheffer, Rusya'nın "uyumsuz" davrandığını iddia etti.

ABD'nin Çek Cunhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirmek istediği füze sistemleri de Rusya'nn tepkisiyle karşılanmakta. Hatta, Rusya Başbakan Yardımcısı Sergei Ivanov, ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdiği mesajda ABD'nin füze planını gözden geçirmesi halinde Moskova'nın bölgeye yeni füzeler yerleştirmeyeceğini bildirmişti.

ABD, Doğu Avrupa'da füze kalkanı projesinde ısrarlı
Konferansta söz alan Joe Biden, Orta Avrupa merkezli savunma sistemi projesine maliyetinin düşük olması durumunda devam edeceklerini açıkladı. Biden, "İran'ın artan saldırı kapasitesine karşı bu gerekli" derken, yine de konuyu Rusya ile görüşmeye açık olduklarını ifade etti.

Rusya'dan ılımlı yanıt: "Görüşmelere yeniden başlayabiliriz"
Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, Biden'ın diyalog çağrısına, görüşmelere yeniden başlamaya hazır oldukları yanıtını vererek, ABD'nin Orta Avrupa'ya dönük füze kalkanı planlarından vazgeçmesi durumunda Rusya'nın da Kaliningrad'a dönük girişimini durdurabileceğini ifade etti.