Rusya’nın SSCB sonrası ilk savaş uçağı deneme uçuşlarına başlıyor

SSCB’nin yıkılmasından sonra yeni bir savaş uçağı üretemeyen Rusya’da, yeni nesil savaş uçağının deneme uçuşlarına 2009 yılı sonuna kadar başlanacak.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov tarafından yapılan açıklamada, beşinci nesil savaş uçaklarının deneme uçuşlarının 2009 yılının sonuna kadar başlayacağı, 2010 yılında ise bu uçakların seri üretimine başlanacağı belirtildi.

Rus İnterfax haber ajansının haberine göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte Rusya'nın uzak doğusunda bulunan Komsomolsk bölgesindeki uçak yapım tesislerini gezen İvanov, "Bu yılsonunda beşinci nesil savaş uçaklarının deneme uçuşları başlayacak" dedi.

Şu anda PAKFA adını taşıyan savaş uçakları, ünlü "Su" serisi savaş uçakları ile ünlü Sukhoy tarafından üretilecek. Beşinci nesil savaş uçağının yapımında şu anda deneme aşamasında bulunan Su-47, Berkut ve MiG-1.44'ün teknolojisi kullanılacak.

SSCB döneminde 1080 yıllarda başlayan beşinci nesil savaş uçağı üretim programına göre, yeni savaş uçaklarının Mig-29 ve ve Su-27'nin alması planlanıyordu. Rusya'nın yeni nesil savaş uçağını Hindistan ya da Brezilya ile de birlikte üretebileceği iddia ediliyor.

Bugün itibari ile Rusya tarafından üretilmesi planlanan beşinci nesil savaş uçağı özelliklerine sahip tek savaş uçağı ABD ordusunda bulunuyor. F-22 Raptor adıl ile bilinen ABD yapımı beşinci nesil savaş uçağının diğer ülkelere satışı, güvenlik gerekçesi ile ABD tarafından yasaklanmış bulunuyor.