Rusya-NATO görüşmeleri sert geçecek

Rusya’nın daimi NATO temsilcisi Dmitriy Rogozin, Rusya ve NATO arasındaki görüşmelerin sert geçeceğini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) RBC Daily haber ajansının haberine göre, geçtiğimiz günlerde Stasburg'da toplanan NATO Konseyi'nin sonuç belgesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Rogozin, yapılan açıklamalar değerlendirildiğinde Rusya-NATO Konseyi kapsamında başlayacak görüşmelerin çok sert geçeceğini ifade etti.

Sonuç belgesinde Rusya ve NATO Konseyi'nin daha aktif bir şekilde çalışabileceği maddesinin bulunduğunu belirten Rogozin, Rusya için sonuç belgesinde yer alan tek olumlu yönün bu olduğunu kaydetti.

Rusya'nın NATO ile Kuzey Kutbu'nda işbirliği yapma gibi bir hedefinin olmadığının altını çizen Rogozin, enerji konusunun gelecekte de önem taşımaya devam edeceğinin ama Rusya'nın bu konuda NATO ile hiçbir şekilde işbirliğine girmeyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta sonu Strasburg'da toplanan NATO Konseyi, Rusya'nın Gürcistan konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve ayrıca Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıma kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiği kararını almıştı.

Bu anlamda Rusya ordusunun terk etmesi gereken bölgeleri terk etmesi gerektiğini, bu şekilde Rusya'nın 12 Ağustos 2008 ve 8 Eylül 2008 tarihlerinde imzaladığı antlaşmaları şartlarını yerine getirmesi gerektiğini belirten NATO Konseyi, Rusya ve NATO ile olan ilişkilerin bu şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu belirtmişti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, 31 Mart tarihinde yaptığı açıklamada yine ise Rusya'nın Gürcistan politikasını eleştirmiş ve NATO'nun Gürcistan politikasını değiştirmeyeceğini açıklamıştı.