Rusya’dan Hamas’a övgü

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Hamas lideri Meşal ile Şam’da görüştü. Görüşme İsrail’de rahatsızlık yaratırken, görüşmenin zamanlaması dikkat çekti. Zira İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman kısa bir süre sonra Rusya’ya ilk resmi ziyaretini yapacak.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hamas'ın İsrail'le bir barış anlaşması için daha gerçekçi bir pozisyon benimsediğini söyledi.

Sergey Lavrov, önceki gün Hamas'ın Suriye'nin başkenti Şam'da sürgünde bulunan lideri Halid Meşal ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Lavrov, Hamas'ın durumu değerlendirmede daha gerçekçi bir tavır içinde olduğunu ve Hamas'ın Filistin halkının geleceği için duyduğu sorumluluğu gördüklerini söyledi.

Gazze sınırındaki durumun şu anda sakin olduğunu belirten Lavrov Filistinli militanların da İsrail'e roket saldırılarını durdurduklarını söyledi.
Hamas'a daha önce bu durumu koruması için baskı yaptıklarını söyleyen Lavrov, "Olabilecek en iyi sonuç resmi bir ateşkesin imzalanmasıdır" dedi.

Lavrov, İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband'ın Hamas'la doğrudan görüşmeler yapabileceği şeklindeki açıklamasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Lavrov, "Biz her zaman sağduyulu yaklaşımların er ya da geç galip çıkacağına inandık ve şimdi bunu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Lavrov, Şam'da İslam Konferansı Örgütü dışişleri bakanları toplantısının ilk oturumuna katıldı.

Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Hamas lideri Meşal'le görüşmesi İsrail'de rahatsızlık yarattı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın önümüzdeki günlerde Moskova'ya ilk ziyaretini yapacak olması bu rahatsızlığı artıran bir faktör olarak gösteriliyor. Diplomatik kaynaklar İsrail'in resmi bir kınama yayınlayacağını bildiriyorlar.