"Rusya Bulgaristan'ı vuracak"

Amerikan “kamuoyu oluşturma” makinesi Bulgaristan`da da çalışmaya başladı. “Rusya tehdit ediyor” manşetlerinin kaynağı olduğu söylenen tuhaf şirketin Dağlıca baskınındaki rolü de dikkat çekici.

soL (DIŞ HABERLER) Bulgaristan`daki varlığını sağlamlaştıran ABD, askeri tatbikatların yanısıra "kamuoyu imali" etkinliklerini de hızlandırıyor. En son 400 milyon dolar sermayeli "Bulgaristan İçin Amerika Vakfı"nı faaliyete geçiren ABD`nin Sofya misyonu, bu vakıf aracılığıyla Amerikan yanlısı "sivil toplumu" destekleyecek. Amerika`nın yeni büyükelçisi Nancy McEldowney, 8 Eylül tarihinde Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev`e vakfın çalışma programı hakkında bilgi verdi. George Bush`un Haziran-2007`de gerçekleştirdiği Bulgaristan ziyaretinde "temelini attığı" Vakıf, Amerikan diplomasisinin tanınan kurumlarından Uluslararası Kalkınma Ajansı`nın (USAID) yerine geçerek, ajansın Bulgaristan`daki etkinliklerini üstlenecek. Resmi açıklamalarda sözkonusu vakfın hukuk, girişimcilik, eğitim, kültür, tarım, arkeoloji ve tarihi mirası korumakla görevli sivil teşkilatlara maddi yardım sunacağı belirtiliyor.

Diğer taraftan Amerika`nın Avrupa Ordusu (USAREUR) da Bulgaristan, Romanya ve Kosova öncelikli olarak psikolojik harekat için düğmeye bastı. CIA`nın paravan şirketi olduğu öne sürülen SOS International Ltd. (SOSi) isimli "tercüme" şirketi, 20 Ağustos`ta USAREUR ile "Amerikan ordusunun Balkanlar başta olmak üzere Avrupa`daki diğer olası operasyonlarında medya desteği oluşturma" işi üzerine 40 milyon dolarlık ve 4 yıllık bir sözleşme imzaladı. Bulgaristan`daki Amerikan üslerinin "halkla ilişkiler" etkinliklerini Haziran ayından bu yana yürütmekte olan SOSi, Balkanlardaki faaliyet alanını da böylelikle genişletmiş oldu.

"Özgür" medya: Her yerde aynı
SOSi`nin, Bulgaristan`ın ABD yanlısı medyasında giderek artış gösteren "düşman Rusya" içerikli haberlerin "servisçisi" olduğu iddia ediliyor. Bulgaristan`da "Batı taraftarı" yayın yapan Standart News gazetesi, 11 Eylül tarihli sayısında Rusya karşıtı garip bir haberi manşete taşıdı. Rusya`nın Stratejik Füze Güçleri Komutanı Nikolay Solovtsov`un AFP`ye verdiği "Askeri-politik önderliğimizin Polonya, Çek Cumhuriyeti`ndeki füze başlıklarını ve diğer objelerini hedef almayacağını iddia edemem" içerikli bir demeci, "az bulunur bir yetenekle" çarpıtıldı. Solovtsov`un açıklamasında Polonya ve Çek Cumhuriyeti ibarelerinin yanına "ve diğer tür sistemlerini" ekleyen Standart News gazetesi, ilgili haberine "Rusya, Bulgaristan`daki ABD Üslerini Tehdit Ediyor" başlığını koyabildi.

SOSi'nin Dağlıca'da işi ne?
Dünya çapında 1.000`den fazla "personel" çalıştıran SOSi`nin, Dağlıca baskını ve 8 Türk askerin rehin alınması sürecindeki rolü ise Türkiye kamuoyunda bilinmiyor. Rehin askerlerin serbest bırakılması konusunda Türkiye-Barzani-PKK arasında mekik dokuyan ve bu olaydaki "başarısı" sebebiyle Irak`taki işgal birliklerinin komutanlığı tarafından ödüllendirilen "tercüman" Saadi Othman, bir Amerikan askeri veya resmi memuru değil, SOSi`nin bordrolu elemanıydı. Türkiye halkının, DTP milletvekillerinin "askerleri teslim alma töreni", AKP`li Cemil Çiçek`in "biz bırakılacaklarını biliyorduk" sözleri ve milliyetçi hezeyanlarla meşgul edildiği bir vakayı, SOSi isimli bu garip şirket "çözmüştü".