Rusya AB yakınlaşması

Bugün başlayacak olan Rusya-AB zirvesi öncesi taraflar karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesini istediklerini ifade ettiler.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Rusya'nın "ciddi bir antlaşma" yoluyla Avrupa'nın parçası olduğunu göstermek istediğini söyledi.

Bugün Rusya'nın Hanti-Mansiyk kentinde başlayacak olan Rusya-AB zirvesi öncesinde konuşan Medvedev, "sözkonusu antlaşma ciddi bir belge olmalı ama tamamen somut maddelerle yüklenmemeli" dedi.

Medvedev'in danışmanlarından Sergey Prihodko da Rusya'nın ticaret ve iş konularının siyasi gerilimlerden etkilenmemei için bağlayıcı bir antlaşma istediğini dile getirdi.

Putin'in Avrupa'da Rusya'nın gücünü arttırma ve ülkedeki batı etkisini azaltma politikalarıı eski sosyalist AB ülkeleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Medvedev'in Putin'in çizgisinden büyük bir sapma göstermesi beklenmese de AB ile ilişkilerde daha fazla uzlaşma yanlısı bir politika izleyeceği belirtiliyor.

AB Dışişleri Şefi Javier Solana da AB'nin Rusya ile daha yakın ilişkiler kurma isteğinde olduğunu dile getirdi. "Medvedev'in başkanlığında Rusya ile ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz" diyen Solana, zirvenin bir AB-Rusya Antlaşması ile sonuçlanacağından emin olduğunu belirtti.

Zirvede petrol ve doğalgaz ithalatının yanı sıra Gürcistan ve Moldova gerilimleri ile, Ortadoğu, İran ve Afganistan konuları da gündeme gelecek.