Rus enerjisine alternatif aranıyor

Avrupa Birliği’nin enerji konusunda Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan 4. Enerji Güvenliği Zirvesi’nin sonuç bildirisi 15 ülke tarafından onaylandı.

soL (DIŞ HABERLER) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 4. Enerji Güvenliği Zirvesi'nde Avrupa'ya enerji sağlayan kanalların çeşitlendirilmesi kararı çıktı.

Türkiye, Polonya, Ukrayna, Litvanya, Estonya, Letonya, Romanya, Bulgaristan, ABD, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan ve Avrupa Birliği'nden liderler ve enerji bakanlarının katıldığı zirvenin sonuç bildirisinde, Nabucco boru hattı projesi dahil Hazar Denizi, Karadeniz, Batlık Denizi ve Akdeniz'deki yedi enerji projesinin desteklendiği belirtildi.

Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanı şehri Odesa ile Polonya sınırından geçen Odesa-Brodi arasındaki Odesa-Brodi petrol boru hattının genişletilmesi projesine, Azerbaycan, Gürcistan ve Litvanya'nın da katılmak istediği kaydedildi.

Zirvenin sonunda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dokuz AB ülkesi ve Avrupa Komisyonu tarafından da onaylanan sonuç bildirisinin özelikle Hazar bölgesi ve Kafkaslar açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Rusya'yı saf dışı bırakan projeleri destekleyen ABD'nin Enerji Bakanı Samuel Bodman da, enerji alanında bölge ülkeleriyle işbirliğine büyük önem verdiklerini belirtti.