Ruhani rahibelerin cismani güzelliği!

Whoopi Goldberg, "Yırtık Rahibe"de, peşindeki çeteden kaçıp, bir manastıra rahibe kılığında saklanan bar şarkıcısını canlandırırdı, anımsarsınız... Bütün rahibelerin "dış dünyayla temasını" sağlayıp, müziklerinden sohbet konularına kadar yarattığı değişimle, "Peder"in öfkesini üzerine çekmişti ama, kilisenin "müşterilerini" de artırmıştı hem filmde, hem gerçek hayatta. Sonra ikincisinin çekilmesinde, gişe hasılatından çok, bu yönün etkili olduğu da söylenmişti.

Tabii, "Yırtık Rahibe", filmin Türkiye versiyonunun adıydı. Aslı "Sister Act". Bu "act"ın anlamı hayli geniş, malum. İyi niyetle, "rol, numara" filan denilmiştir. Şimdi gündemde olan bir habere başlık olarak seçilse, belki diğer anlamlarından biri de kullanılabilirdi...

"Edepli çekicilik" yarışması
Haber şu: İtalya'nın güneyindeki Caserte yakınlarında bulunan Mondragon Piskoposluğu'nda görevli peder Antonio Rungi, İtalya'nın en güzel rahibesini seçmek üzere bir yarışma düzenlemiş.

Amaca giden her yol mübahtır. Düzenlesin. Ama, hani Avrupa'da, ABD'de, dinin toplum üzerindeki etkisi giderek artıyordu! İtalya bunun istisnası olsa da, durum, bu "Yırtık Rahibe" versiyonunu resmen uygulayacak kadar vahim mi diye merak ediyor insan. Kalbi bozuklar, başka amaç da arayabilir tabii.

Kalbi bozuk dedik de, Peder Rungi, bu yarışmanın, güzelliğin televizyonda gösterildiği gibi değil, "kalpten ve ruhtan gelen daha edepli bir çekicilik" olduğunu ortaya koymayı amaçladığını da söyleyip, ruhani manevrasını yapmayı ihmal etmemiş. Haberde, "iffetli güzellik" kavramına Dostoyevski'den de destek atılmış ki, dini bütün edebiyatçı da kampanyaya dahil ola!

Fotoğraftan iç güzellik keşfi
Kabul edersiniz ki, bu içsel güzellik, rahibelerin tümüyle yakından bir münasebet olmaksızın ortaya çıkamayacağına ve oylanamayacağına göre, ne yapsın, dışavurumuyla yetinecek halk jürisi. O yüzden, Peder, kendi internet bloguna, yarışmaya katılacak rahibelerin fotoğraflarını koyacakmış, ruhaniyi cismaniye çevirmek üzre. Rahibeler orijinal kıyafetlerinin tamamını giyebilecekleri gibi, isterlerse başlarını açık bırakabileceklermiş. Her fotonun bir online hesabı olacakmış ve rahibeler hayat hikâyeleri, kişisel özellikleri, günlük yaşamları hakkında bilgiler gireceklermiş...

Tövbeler olsun, çöpçatan siteleri gibi geliyor ilk bakışta, ama iftira günahtır. "Seçtiğiniz güzele özel mesaj atın" gibi bir seçenekten bahsedilmiyor. Oysa, nasılsa sanal ortam, temassız bir chat'le rahibelerin iç güzelliği keşfedilebilirdi... Gene de, hikmetinden sual olunmaz, belki de yüzdeki nur, fiberoptikten geçip kalplere girecektir sitede. Teknolojinin hikmetinden yani... Fesatlık işte, acaba, seçilen güzel rahibeye oy vermek ya da mesaj atıp göz kırpmak için, kiliseye cüzi bir bağış karşılığında üye olunması gerekecek mi diye düşünenler de vardır.

Genç, hayat dolu, güzel Latinlerimiz var
Pedere bu fikri veren, bizzat rahibeler olmuş. Plajda. Plajda evet, ne yani, Tanrı'nın her yerde olduğunu inkâr mı edeceksiniz, Peder Rungi, Napoli plajlarında güneşlenenlere de misyonerlik hizmeti sunuyormuş elbet, haber öyle diyor. Ama, o plajdaki dinsel törenlere, rahibeler, "çilecilik" akımının gereği olarak resmi halleriyle mi katılıyorlarmış, yoksa serin sular ve kumsal, Tanrı'nın bildiğini kuldan saklamama, onlara Peder tarafından mübah mı kılınmış, bilinmiyor. Bilinen, "yarışmaya katılım talebinin yüksekliği".

Yine şu iç güzellik konusunda, diyor ki Antonio Rungi, "rahibelerin hepsinin yaşlı, cılız ve hüzünlü mü olduğunu düşünüyorsunuz? Bugün böyle değil, özellikle yurtdışından ülkemize gelen genç ve hayat dolu rahibeler sayesinde. Afrika ve Latin Amerika kökenli gerçekten çok çok güzel rahibeler var, özellikle Brezilyalılar"... Rungi, plajdakilere tesbih çektiriyormuş. Her tanede "ya sabır" demeyi de öğretiyor mu acep! İtalyanlara, Afrika ve Latin Amerikalı, hayat dolu, genç, "çok çok" güzel dilberler, aman, rahibeler propagandasıyla cemaat toplayanın âhir mekânı cennet olacak, orası kesin de, arada rahibeler güme gitmese bari... Yani, "elimizdeki çeşitleri katalogdan görün" der gibi sunulan rahibeler, hizmet aşkıyla... neyse. Ayrıca ne demek, "bugün böyle değil"? Dünkü rahibeler hepten yaşlı, cılız ve hüzünlü mü yani?

İdeal rahibe tipi: Sophia Loren
Peder'in popülerlik için bunu yaptığı iddiası varmış ama, elbet bu, işine yaramayacak bir kişisel popülarite değil, kilisesine insan çekme anlamında. Müşteri hizmetlerinde serbest rekabete karşı olanların hasetlerinden kaynaklı bu iddia, Tanrı'ya hizmete sınır koyduğundan, sahiplerini aforoza götürür. Katoliklerden bazılarının itirazını da, bu kişilerin, internetin misyonerlik faaliyetleri için nasıl bir potansiyel taşıdığını anlamayan dar kafalılar olduklarını söyleyerek yanıtlamış, haklı olarak.

Yalnız, yarışmada iffetli güzelin kazanacağını söyleyince, kaybedenlerin, sadece çirkin ya da daha az güzel olarak nasıl tanımlanacağı merak ediliyor. Geçtik rahibeleri, güzellik içteki iffetin dışavurumuysa, yalnızca İtalya'da kaç kadın Peder'e diş bilemektedir? Peder, kendi tanımı ölçüsünde, ideal kadın tipini de belirtmiş: Sophia Loren! Tamam, Loren'in iffeti yüzüne yansır sahiden ve "seks sembolü" olarak tanımlanması dar kafalıların işidir de, yeni nesilde nerede öylesi...

Hem, tutun ki girdik Peder Efendi'nin sitesine, gördük güzel rahibeleri, seçtik birini. Ona faydası ne, bize faydası ne? O, Loren'in 72'sinde yaptığı gibi Pirelli takvimine poz veremez, biz o dünya nimetine yan bakamayız. Kiliseye gitmenin hiç değilse öte dünyada ödülü vardı, bununki ne? Yine insanları kiliseye çekip, aynı "sanal" ödülle avutacaksan, zorun ne Aziz Peder? İzleyip, göreceğiz... AGA

Ve... Gün içinde gelişme! Peder Antonio, gelen tepkiler üzerine yarışmadan vazgeçmiş.