Rosarno’da Afrikalı göçmenler ayaklandı

Güney İtalya’da Rosarno’ya bağlı Gioia Tauro’da mafyanın ve yabancı düşmanlığının hedefindeki yüzlerce tarım işçisi göçmen ayaklandı.

Aslı Kayabal - İtalya

Terkedilen eski bir fabrikada insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda bırakılan göçmenlerin, çevreden gelen birkaç kişinin pompalı tüfek ile havaya ateş açması sonucu iki arkadaşlarının yaralanması nedeniyle ayaklandıkları öne sürüldü. Yaralılar arasında Togo’lu siyasi bir mültecinin de bulunduğu bildirildi.

Yüzlerce çöp konteynerini ateşe veren, çevredeki taşıtların camlarını kıran, mağazalar ve konutlara zarar veren göçmen işçileri kışkırtmak amacıyla havaya ateş açtıkları öne sürülen şahısların kimlikleri ise henüz belirlenemedi.

Güney İtalya’da çoğunlukla tarım sektöründe çalıştırılan Rosarno’daki göçmenlerin bir bölümünün aynı kasabada terk edilen bir binada korkunç koşullarda yaşamaya mahkum edildikleri, bir başka grup göçmen işçinin de Rosarno yakınında mafya örgütlenmesinin bir hayli güçlü olduğu Gioa Tauro’da eski Opera Sila fabrikasının yıllardır kullanılmayan binasında yetersiz hijyenik koşullarda yaşamak zorunda bırakıldıkları vurgulandı. Mevcut koşulların işçileri isyan etme noktasına getirdiğine dikkat çekildi.

Çoğu Afrikalı
Büyük çoğunluğu Afrika ülkelerinden gelen yüzlerce göçmenin ellerinde demir çubuklar ve tahta sopalarla Rosarno’nun merkezindeki ana caddeyi işgal ettikleri, sokaklardaki çöp konteynerlerini ateşe verdikleri , içlerinde vatandaşların da bulunduğu taşıtların camlarını kırdıkları, çevredeki konutlara zarar verdikleri belirtildi. Çıkan isyanda bir taşıtın içinde annesiyle birlikte mahsur kalan bir çocuğun da yaralandığı açıklandı.

Kalabriya bölgesi yöneticisi Ağazio Loiero gelişmelerden büyük kaygı duyduğunu söyleyerek, “Tüm olan biten İtalya’da tırmanan yabancı düşmanlığı ile mafyanın neden olduğu hoşgürüsüzlük ortamının doğal bir sonuçu. Elbette yaşananlardan Rosarnolular sorumlu değil. Bölgede çalışan göçmenler çok kötü koşullarda yaşıyorlar, hakarete uğruyorlar ve çoğu zaman da sömürülüyorlar. Şimdi de üzerlerine pompalı tüfekle ateş açıldı” yorumunda bulundu.

Mafta göçmenleri tehdit ediyor
Rosarno’daki yerel yönetim İçişleri Bakanlığı’ndan gerek Rosarno halkının güvenliğinin sağlanması gerekse mafyanın hedef aldığı göçmen işçilerin şiddetin hedefi olmaması amacıyla acil ek güç istedi.

Dün gece bölgeye güvenliği sağlamak amacıyla çok sayıda jandarma aktarılsa da, bölge halkı zaman zaman jandarmanın devreye girmesine karşı tepki verdi.

Her iki kasabada toplam 1.500 tarım işçisinin çalıştığını, bu işçilerin mevsimlik işçi statüsünde narenciye ve sebze toplamak işinde görevlendirildikleri belirtildi.

Güney İtalya’da geçtiğimiz Napoli’ye baglii Castel Voltürno kasabasında da benzer bir olay yaşanmış, yine mafyanın devreye girmesi ile üzerlerine ateş açılan 6 Afrikalı işçi yaşamını yitirmiş, ardından kasabada ayaklanma çıkmıştı.