Roma'da Musevi mağazalarını protesto

Roma'da Flaica-Uniti-Cub "Savaş koşullarında kurallar işlemez. Elli yıldır soykırıma uğrayan Musevilerin hakkını savunduk, şimdi bugünün 'Musevileri' olan Filistinlilere sahip çıkalım" dedi.

Aslı Kayabal (İtalya) İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırısını protesto etmek amacıyla Flaica-Uniti-Cub (Federazione Lavoratori Agro-Industria Commercio) sendikası başkent Roma'da Musevilere ait mağazaların listesinin çıkarılarak protesto edilmesi önerisinde bulundu.

Sendika adına bir öneri getiren Luigi Desiderati, "Şimdi bir savaş sözkonusu. Savaş koşullarında kurallar işlemez. Elli yıldır soykırıma uğrayan Musevilerin hakkını savunduk, şimdi bugünün 'Musevileri' olan Filistin halkının haklarına sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Desiderati'nin önerisi siyasi çevrelerde ayrımcılığı ve ırkçılığı teşvik edebileceği gerekçesiyle sert tepki alırken Desiderati, "Bu öneriye çoğunluğun karşı geleceğini biliyorum. Musevi vatandaşların sahibi olduğu mağazaların listesini çıkarmak ve etiketlemek düşüncesi birçok kişiye ters gelebilir ama her gün onlarca çocuk ve kadının yaşamını yitirdiği savaş koşullarında etkili bir eylem olacağına inanıyoruz" diyerek savundu kendisini.

1992 yılında Roma'da çalışanların Cgil, Cisl ve Uil gibi başka sendikalar hakkındaki şikayetlerini dikkate alarak kurulan sendika İtalya'daki Musevi vatandaşların sahibi olduğu mağazaların protesto edilmesi amacıyla büyük alışveriş merkezleri ve meydanlarda bildiri dağıtacaklarını duyurdu. Meydanlarda gösteri yapmanın soruna çare olmadığını savunan sendika, İtalyanları Musevi mallarını boykot etmeye çağıracak.

Öte yandan Roma'daki siyasetçiler sendikanın girişimini eleştirerek Roma'daki Musevi esnafla dayanışma için gerekli girişimde bulunacaklarını duyurdular.