Robert Fisk, Suriye'deki çatışmalarda Türkiye'nin desteğini gözler önüne serdi

Deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye’de çatışmalarda öldürülen Türklere de yer verdiği yazısında, Türkiye’nin “Suriyeli muhaliflere” verdiği desteği bir kez daha ortaya koyarken, Halep'teki çatışmalarda Suriye ordusunun üstün durumda olduğunu yazdı.

Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Halep’te yaşanan çatışmalara ilişkin önemli bir yazı kaleme aldı. Suriyeli bir generalle yaptığı görüşmeleri anlatan Fisk, Türkiye’nin “muhaliflere” verdiği desteği gözler önüne serdi.

Türkler, Çeçenler, Afganlar, Libyalılar ve Sudanlılar var…
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Halep’teki en üst düzey operasyonel komutanı ile görüştüğünü dile getiren Fisk, bir tümgeneralin Halep'in tamamının 20 gün içinde temizlenebileceğini söylediğini dile getirdi.

Bu cümleyi hayli iddialı bulduğunu ve beklentisinin daha uzun olduğunu belirten Fisk, generalin kendileriyle savaşan grup için şu sözleri dile getirdiğini aktardı:

"Fare bunların hepsi ... Keskin nişancılarla bize ateş açıp, sonra kanalizasyona saklanıyorlar. Aralarında Türkler, Çeçenler, Afganlar, Libyalılar ve Sudanlılar var.”

Bunun üzerine generale Suriyeliler de var dediğini belirten Fisk, generalin kendisine “Evet Suriyeliler de var ama kaçakçılar ve suçlular”

Suriye’de öldürülen bir Türk
Yazısında çatışmalarda öldürülen bir Türk'e de değinen Fisk, olayı şöyle anlattı:

“‘Al bunu’ dedi general ve sırıtarak bana çift yönlü bir telsiz uzattı, iki gün önce Seyf el-Dovla’da şimdi oturduğumuz yerden birkaç yüz metre ötede ölü bir Türk savaşçının üzerinden aldıkları Hongda yapımı bir HD668. Telsizden ‘Muhammed beni duyuyor musun?’, ‘Ebul Hasan duyuyor musun?’ gibi sesler geliyordu. Subaylar, muhtemelen kendileriyle aynı bina silsilesinde bulunan düşmanın bedensiz sesi karşısında kahkahalara boğuldu. General, ‘Teröristin üzerinden bu kimliği aldık’ dedi. Kartta, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ yazıyordu, ince bıyıklı bir adamın fotoğrafı vardı. Doğum tarihi: 1 Temmuz 1974. Doğum yeri: Bingöl . Adı: Remziye İdris Metin Ekinci. Dini: İslam .

Böylece birdenbire, en azından popüler Baasçı imgeleminde Suriye ordusunun savaştığı ‘terörist’ ordusunu dolduran ‘gizemli’ yabancılardan birine isim bulduk. Ve bundan da fazla önem taşıyan pek çok isim daha...”

“Türkiye’den bir sürü malzeme”
Başta ABD yapımı silahlar olmak üzere “muhaliflerin” elinden birçok silah ele geçirildiğini belirten Fisk, generalin "muhaliflere" yapılan yardımlara ilişkin söylediği şu sözlere de yazısında yer verdi:

“Teröristlerin her birliğinin bir sahra ambülansı var. Eczanelerimizden ilaç çalıyorlar ama yanlarında başka paketler de getiriyorlar. Lübnan’dan ağrı kesiciler, Pakistan’dan bandajlar ve Türkiye’den bir sürü malzeme vardı.”

Halep’te muhalifler değil Suriye ordusu üstünlük sağlamış durumda
Fisk’in Halep’ten aktardığı bilgiler çatışmaların seyrine ilişkin de bilgi veriyor. Fisk durumu şöyle özetliyor:

“Halep’teki çatışmaların gidişatını anlamak zor değil. Suriye ordusunun bir devriyesiyle sokakları bir saatten fazla dolaşırken, tek tek keskin nişancılar evlerden ateş açıyor ve hükümet askerleri gelmeden ortadan kayboluyor. Ordu, El Huda Camii’nin minaresinden keskin nişancı tüfeğiyle ateş açan bir adamı öldürdü. Suriyeli subay, Selahaddin semtini ‘kurtardıklarını’ ve Seyf el-Dovla semtini ‘kurtarmaya’ da iki blok kaldığını söyledi.”

“Çoğu Türkçe konuşuyor”
Devriye geçerken, evlerinden 12’den fazla sivil çıktığını yazan Fisk, aralarında 70’li yaşlarda emekliler, dükkân sahipleri, yerel işadamları ve ailelerin de bulunduğu grubun yabancı gazetecilerin kendilerini izlediğinden habersiz, askerlerin boyunlarına sarıldığını ifade etti. Fisk gruptan birinin şu sözlerini aktardı:

“İçlerinden biri, ‘yabancı’ savaşçılar hükümet askerlerine ateş açmak için bahçesine konuşlandığından, evinden çıkamadığını anlattı. ‘Ben Türkçe bilirim, onların da çoğu Türkçe konuşuyordu, ama adamların bazısı Suudiler gibi uzun sakallı ve kısa pantolonluydu, Arapça aksanları bir tuhaftı’ dedi. Suriye askerlerinin işitemeyecekleri mesafede böyle pek çok Halep sakiniyle konuştum. Bana sokaklarında ‘taşradan’ gelmiş Suriyelilerin yanı sıra silahlı ‘yabancıların’ kol gezdiğini anlattılar, dolayısıyla Suriyeli olmayan çok sayıda silahlı adamın varlığı doğru gibi görünüyor.”

(soL - Haber Merkezi)