Robert Fisk Erdoğan'ı yazdı: Model güçlü adamdan değersiz diktatöre

Ünlü gazeteci Robert Fisk, sarin gazı iddialarının ardından yeniden gündeme oturan Başbakan Erdoğan'ı yazdı. "Arap baharı"nın başlangıcında Erdoğan'ın Ortadoğu'da "model bir güçlü adam" olduğunu söyleyen Fisk, şu anda ise "değersiz bir diktatöre" doğru gittiğini savundu.

(soL - Dış Haberler) The Independent'ın ünlü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Seymour M. Hersh'ün Suriye'deki kimyasal saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutan makalesinin ardından, Türkiye'nin Suriye politikasını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı yazdı.

"Türkiye'nin Suriye'deki tutumu, Erdoğan'ı Ortadoğu'da Güçlü Adam Modelinden Değersiz Bir Diktatöre doğru sürüklüyor" başlıklı yazısına, Erdoğan'ın bir zamanlar tam Barack Obama yönetiminin aradığı türde bir müttefik olduğunu söylerek başlıyor: "Dindar ama seküler, güçlü ama demokratik, bağımsız ama güvenilir bir NATO dostu." Fisk, Obama yönetiminin Erdoğan sayesinde Osmanlı'nın Arap bölgesinde güvenebileceği bir kılavuz bulduğunu ve Suriye'de Esad yönetimini devirecek muhaliflere yardım için bir kanal yarattığını belirtti.

Amerikan "think-tank"leri tarafından Erdoğan'ın, diktatörlük sonrası Arap dünyası için "rol modeli" olarak bile gösterildiğine dikkat çeken Fisk, Kürtlere hala kötü davranan, 1915'i bir soykırım olarak tanımayan, hatta Hrant Dink davasını çöpe atan iktidarın "maskesinin düştüğünü" söyledi.

Gazi Parkı protestolarına yönelik polis şiddetinden, yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan, sosyal medya hakkında başlatılan soruşturmalardan bahseden Robert Fisk, "Türkiye'nin rol modeli olabileceği tek ülke Türkiye" dedi.

Kesab'daki Türkiye rolü
Lazkiye ve Kesab'daki cihadcı saldırılarına ve Türkiye'nin buralardaki rolüne de değinen Fisk, resmi yetkililer tarafından dile getirilen inkarın hiçbir anlam ifade etmediğini vurguladı. "El Nusra militanları Irak ya da Ürdün'den gelmedi" diyen Fisk, Türkiye'nin hem İslamcı hem de seküler muhalifleri silahlandırdığını söyledi.

Suriye'deki kimyasal saldırılar konusunda da yazan Fisk, Rusya'nın Suriye'ye sattığı iddia edilen kimyasalların, aslında Rusya tarafından Libya'ya satılanlar olduğunu hatırlattı. Üst düzey bir Suriyeli yetkilinin söylediklerini aktaran deneyimli gazeteci, Adana'daki sarin gazı ve El Kaide davasının gündeme getirdi.

Seymour M. Hersh'ün makalesindeki iddiaları da dile getiren Fisk, bir Türk gazetecinin kendisine, Erdoğan'ın Doğu Guta komplosu ile ABD'yi kandıramadığı için daha da çılgınlıktan gaddarlığa döndüğünü söylediğini aktardı.