Rasmussen'den PKK açıklaması

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, PKK ile ilgili bir soruya, "Bu konuda Türkiye ile angajmana girmek NATO'nun işi değil" yanıtını verdi.

NATO dışişleri ve savunma bakanlarının 14 Ekimdeki ortak toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, PKK ile ilgili bir soru üzerine, "Bence bir müttefik olarak (bu konuda) Türkiye ile angajmana girmek NATO'nun işi değil. Türkiye'nin iç siyasi ve güvenlik sorunlarını NATO'nun müdahalesi olmadan uygun şekilde çözebileceğine güvenim tam. NATO müttefikleri olarak Türkiye'nin, çok müessif bir durum yaratan terör saldırıları riskini sona erdirme arzusunu paylaşıyoruz. Umarım kısa sürede terör saldırılarının sona erdiğini görürüz" dedi.

Genel Sekreter Rasmussen, NATO'nun sadece bir askeri örgüt olmaktan daha fazla anlam taşıdığını ve NATO üyelerinin insan haklarına saygı dahil ortak değerleri paylaştığını dile getirdi.

NATO devlet ve hükümet başkanlarının 19-20 Kasımdaki Lizbon zirvesine hazırlık için NATO dışişleri ve savunma bakanlarının ittifak tarihinde ilk kez 14 Ekimde düzenlenecek ortak toplantıda bir araya geleceğini anlatan Rasmussen, ana gündem maddesinin onaylanmak üzere NATO zirvesine sunulacak yeni stratejik konsept olduğunu belirtti.

NATO'nun gelecek onyıllarını şekillendirecek stratejik konsept taslak belgesiyle ilgili bugüne dek üye ülkelerden çok olumlu tepkiler aldıklarını aktaran Rasmussen, "yeni stratejik konseptte, NATO'nun ana görevi olan üye ülkelerin toprak bütünlüğünü savunma sorumluluğunun nasıl yerine getirileceğini çağın şartlarına uygun şekilde yeniden belirlenirken, siber savunma ve füze kalkanı gibi unsurları da dikkate alacağını" kaydetti.

(soL - Dış Haberler)