Putin: 'Batı ve Arap devletleri Suriye konusundaki tutumlarını gözden geçirmeli'

Rusya Devlet Başkanı Putin, basına verdiği mülakatta Suriye konusunda açıklamalarda bulundu. Batılı ve Körfez Arap devletlerinin Suriye konusundaki tutumlarını gözden geçirmelerini söyleyen Putin, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ve Körfez Arap ülkelerine çağrıda bulunarak, Suriye konusundaki tutumlarını gözden geçirmeleri ve herhangi bir geçiş sürecinde Suriye liderliğinin güvenliğini garanti etmeleri gerektiğini söyledi.

Russia Today'e konuşan Putin, "Neden Rusya Suriye konusundaki tutumunu gözden geçirsin ki? Belki de müzakere ettiğimiz partnerlerimiz kendi pozisyonlarını gözden geçirmelidirler" dedi. Putin, görüşmelerin giderek artan şiddeti durdurması ve oluşacak yeni hükümetin Suriye halkı tarafından belirlenmesini sağlaması gerektiğini belirtti.

Doğrudan Esad'ın adını anmamakla birlikte, Putin, herhangi bir biçimdeki geçiş sürecinde Suriye liderliğinin ve ekibinin güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini de ifade etti. Putin sözlerine şu sözlerle devam etti: "Bize göre, en önemli unsur şiddetin durdurulması ve taraflar arasındaki çatışmanın çözümü için müzakere masasına oturmaya zorlanmaları ve ülke içindeki tüm siyasal aktörlerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Ancak o zaman ülkenin iç yapılanması ile ilgili pratik adımlar atılabilir".

Rusya'nın Suriye'de bir değişime ihtiyaç olduğunun gayet net biçimde farkında olduğunu belirten Putin, bunun, değişimin kanlı olması gerektiği anlamına gelmediğini söyleyerek, "Tüm taraflara eşit derecede saygı duyuyoruz" dedi.

(soL - Dış Haberler)