Prens Bernard aynı zamanda SS üyesiymiş

Hollanda’da bir süre önce açılan Ulusal Arşiv’den çıkan belgeler Hollanda gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Hollanda’da yayınlanan NRC Handelsblad adlı gazetenin Ulusal Arşiv’de yaptığı araştırma esnasında Hollanda hükümetinin, Prens Bernard’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında SS üyesi olduğundan haberdar olduğu ortaya çıktı.

Araştırma, 1944 yılının Eylül ayında Vaşington’da bulunan ABD Büyükelçisi’nin dönemin Dışişleri Bakanı van Kleffens’a Londra’da bulunduğu dönemde bir telgraf göndererek Amerika basınında çıkan Prens Bernhard’ın SS üyesi olduğu haberlerinin yalanlanmasının gerekli olup olmadığını sorduğunu ortaya çıkartıyor. Araştırmaya dair yayınlanan belgelerde Dışişleri Bakanı van Kleffenns’ın bu telgrafa verdiği şifreli cevabına da yer verdi, cevap şu şekilde: “Buradan, söz konusu kişinin gerçekten de kısa bir dönem, belkide daha kötü şeylerin oluşmasının önüne geçmek için, kaçınamadığı SS yardım hizmetleri üyesi olduğunun tarafınızca bilinmediğini çıkarmaktayım. Gerçek göz önünde bulundurularak bahsedilen belgelerin yazılmamasını tavsiye ederim.”

Hollanda’da Ulusal Arşiv’in açılması sonucu Prens Bernhard’ın adı rüşvet skandalı, silah ticareti ve Endonezya Devleti'ne darbe girişimiyle anılmıştı. Arşivden çıkan belgelerin ve bilgilerin uzun bir süre daha Hollanda gündemini Kraliyet ailesinin sırları ile meşgul etmesi bekleniliyor.
(soL - Hollanda)