Polis İngiltere’de de ‘orantısız’

İngiltere’de polisin göstericilere kullandığı kaba kuvvet mecliste tartışılacak. Göstericilerin video kayıtları ise kanıt olacak.

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz Parlamentosu İçişleri Komitesi G20 zirvesinde yaşanan polis vakalarını inceleyecek. Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu (IPCC) başkanı Nick Hardwick ellerine ulaşan video görüntüleriyle birlikte polisin kaba kuvvet kullanmasına dair tartışmaları gündeme getirecek.

En son G20 zirvesinin protestoları sırasında yaşanan polis gücü kullanımı da dahil olmak üzere göstericilerin çektikleri kayıtlarla polisin üzerinde kimlik numarası olmadan kendini kamufle ederek güç kullandığının ortaya çıkması tartışmaları da beraberinden getirdi. 24 yaşındaki Alex Cinnane'nin kafasına kalkanıyla vuran polisin ne sırtında ne de kaskında kimlik numarasının olduğunu belirten Hardwick, göstericilerin kamera ile kayıt almalarının çok doğru bir yöntem olduğunu böylece polislerin izlenildiklerinden haberdar olduklarını belirtti. İklim değişikleri protestosunda birçok polisin hiçbir uyarı sinyali vermeden aniden saldırması da kayıtlar arasında bulunuyor. IPCC için çalışan avukat Frances Wright göstericilerin polisleri, polislerin onları takip ettiği kadar izlediğini ve saldırılara karşı hazırlıklı olma çalıştıklarının da gözlemlendiğini belirtti. Wright ayrıca polislerin futbolcular gibi üniformalarının ön ve arkasında görünür bir şekilde kimlik numaralarının taşınması gerektiğini vurguladı.

Bu ayın başında gazetece satışı yapan Ian Tomlinson polisten aldığı darbeyle hayatını yitirmişti. Yine bir video kaydıyla da 2 Nisan'da bir polis memurunun eliyle ve copla Nicola Fisher'in yüzüne ve bacaklarına vurduğu ortaya çıkmıştı.