Peru, Fujimori ile hesaplaşıyor

Ordu içinde bir ölüm mangası kurdurarak sol direnişçiler için ölüm emri veren Fujimori, 25 yıla mahkum edildi. Japon asıllı eski Peru cumhurbaşkanı, bir dönem "mucize" diye adlandırılan ve daha sonra Peru'ya çok pahalıya malolan ekonomi politikaları ile de ünlenmişti.

soL (DIŞ HABERLER) Peru'nun eski cumhurbaşkanlarından Alberto Fujimori, insanlığa karşı işlenmiş suçlar da dâhil pek çok suçtan hüküm giyerek 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Başkent Lima'da 15 aydır süren davanın ardından, Fujimori'nin ordu içinde bir ölüm mangası kurarak güvenlik güçlerine cinayet ve adam kaçırma yönünde talimat vermekten suçlu bulunduğu ilan edildi. Fujimori davayı temyize götüreceğini söyledi. Mahkeme salonunda dava görülürken, sokaklarda da hareketli saatler yaşandı.

Sol örgütlere karşı ordu içinde manga kurdu

1990-2000 arası Peru'nun cumhurbaşkanı olan Japon asıllı Alberto Kenya Fujimori, Güney Amerika'da, demokratik yollardan seçilip, daha sonra insan hakları ihlalleri nedeniyle suçlu bulunan ilk lider oldu. Fujimori iktidarı boyunca, Maocu Sendero Luminoso (Parlayan Yol) başta olmak üzere ülkedeki sol hareketlere karşı devletin verdiği kirli savaşın komutanlığını yürütmüştü. Fujimori'nin kurdurduğu Grupo Colina adlı ölüm mangası ilk olarak 2001'de başkent Lima'nın banliyölerinden birini basarak biri 8 yaşında bir çocuk olmak üzere 15 kişiyi katletmişti. Aylar sonra aynı çete tarafından kaçırılan 9 üniversite öğrencisi ve bir üniversite hocası, ıssız bir arazide idam edilmişti. Fujimori, iktidarına muhalif yazılar yayımlayan bir gazeteciyi ve bir işadamını kaçırmaktan da sorumlu tutulmuştu. İnsan hakları örgütlerine göre, Fujimori iktidarı sırasında rejim muhaliflerine karşı yürütülen kontrgerilla faaliyetleri yüzünden 70 bin kişi öldü veya kayboldu.

Yağma politikaları "istikrar" adına alkışlanmıştı

1990'da seçimle işbaşına gelen, kendi iktidarını 1992'de bir darbe ile tazeleyen ve 2001 başındaki seçimlere dek iktidarda kalan Fujimori, bir dönem ülkesinde "istikrar" ve "ekonomik büyüme" ile anılmıştı. Fujimori'nin "Fuji-şok" diye adlandırılan, iktidarı döneminde refah düzeyini artırdığı öne sürülen liberal ekonomi politikalarının yıkıcı etkisi Peru'da halen sürüyor.

Japonya 5 yıl korudu

2000 yılında Fujimori hükümeti bir yolsuzluk skandalı sonucu düşmesi sonucu ülke seçimlere hazırlanmaya başlamıştı. Yeniden aday olamayacağı ortaya çıkan Fujimori, 2001 Nisan'ındaki seçimler öncesinde Tokyo'ya kaçmış ve otelinden gönderdiği bir faksla Cumhurbaşkanlığı'ndan istifa ettiğini açıklamıştı. İstifası reddedilen ve oy sonuçları ile görevden alınan Fujimori için Peru'da yakalama emri çıkartılmıştı. Japonya'nın koruduğu ve teslim etmediği Fujimori, 2005'te Şili'ye yaptığı bir gezide yakalanmış ve 2007'de Peru'ya iade edilmişti. Burada ilk olarak yolsuzluk skandalı ile ilgili yargılanan Fujimori suçlu bulunmuş, daha sonra ise dün sonuçlanan davadan yargılanmasına başlanmıştı.