Peki nasıl soruşturacaklar?

Mavi Marmara saldırısını uluslararası bir komisyonun soruşturmasına izin veren İsrail, şart koydu: İsrailli askerlerin ve sivillerin ifadesini almayacaksınız!

İsrail’in Mavi Marmara katliamına açılacak uluslararası soruşturma meselesi daha en baştan komedi haline geldi. BM soruşturma komisyonunun başın geçen iki kişiden birinin Latin Amerika’nın İsrail’i olarak anılan Kolombiya’nın, kendisi katliamlarla anılan Devlet Başkanı Alvaro Uribe olacağının açıklanması ilk gün “Pes!” dedirtirken, ikinci gün İsrail’in açıklamaları işi komediye çevirdi.

İsrail'in Mavi Marmara baskınına ilişikin Birleşmiş Milletler soruşturmasını bazı "önkoşullarla" kabul ettiği ortaya çıktı. Varılan anlaşmaya göre komisyon, baskına katılan askerleri, İsrailli sivilleri ve İsrailli askeri yetkilileri tanık olarak çağıramayacak, ifadelerine başvuramayacak. Bunun yerine, Türkiye ile İsrail'in baskınla ilgili soruşturma raporlarını inceleyecek. Gerekli görürse liderlerle görüşme yapabilecek.

Haaretz gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili soruşturmayı ister istemez kabul ettiklerini belirterek “Kendi soruşturmalarımız dışında başka soruşturma istemiyoruz, ama seçeneğimiz de yok. İsrail'in onayı olmazsa da komisyon bir şekilde kurulacaktı” dedi.

(soL - Dış Haberler)