Paris’teki Batı - Muhalif toplantısından çözüm çıkmadı

Suriye’deki son durum hakkında muhaliflerle bir araya gelen Batılı liderlerin toplantısından bir sonuç çıkmadı. Muhalifler Avrupalı dostlarından boş sözler yerine para isterken, batının Esad yönetiminin kısa vadede gideceğine yönelik şüphelerinin arttığı gözlemlendi.

Pazartesi günü Paris şehrinde toplanan AB üyesi ülkelerin temsilcileri ve Suriye Ulusal Koalisyonu toplantısının ilk çıktıları geçtiğimiz basına yansıdı. Ardında toplam 60 000’e yakın ölü ve 650 000 mülteci bırakan 22 ayın sonunda gerçekleştirilen toplantıda iki tarafın da birbirinden talepleri öne çıktı.

Fabius: “Gerektiği gibi davranamazsak islamcı gruplar zemin bulacak”
Açılış konuşmasında söz alan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Suriye’de stabilizasyonu sağlamak için muhelefete geçiş hükümeti kurması için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Etkili bir şekilde çalışıp koalisyona ihtiyaç duyduğu araçları sağlamalıyız” sözlerinin ardından Fransız diplomat, “Barışçıl ve demokratik protestolar ile başlayan bir devrimin paramiliter grupların çatışması sonucu dejenere olmasına izin veremeyiz” dedikten sonra “Gerektiği gibi davranamazsak islamcı gruplar zemin bulacağı” konusunda da uyarıda bulundu. Çin Xinhua haber ajansının yorumuna göre yarım gün süren konferanstan bu konuda sağlam bir karar çıkmış değil.

Muhalefet: “Zaman bizim yanımızda değil”
Konuşmasında Suriye’de Beşir Esad’ın düşmesi ve koalisyonun iktidara gelmesi gibi bir ihtimalin ufukta görünmediğini söyleyen “Sürgün” Suriye hükümetinin başkan yardımcısı Riyad Seyif “zaman bizim yanımızda değil” diyerek batılı destekçilerinin kağıt üzerinde kalan destek sözleriyle geri dönmek istemediklerini söyledi.

AB Şubat ayı sonunda Suriye’ye yönelik koyduğu silah ambargonu gözden geçirmek için toplanacak

Sözlerine “Umarım bugünkü toplantımız öncekilerden değişik olur. Umarım ki Suriye halkı temsilcilerinin elleri boş tutulmamış sözler ile geri dönmesini görmek istemiyor” diye devam eden Seyif destekçilerinden net olmalarını istedi. Paris toplantısı geçen ay Marakeş’de düzenlenen toplantının bir devamı olarak nitelendiriyor.

100 ülke SUK’ni tanıdı
Toplantı’da 100 ülkenin Suriye Ulusal Konseyini “Suriye halkının meşru temsilcisi” olarak tanırken 145 milyon ABD Doları’nı da koalisyona sunmayı vaadetti. Lübnan gazetesi L’Orient Le Jour’a konuşan Uluslararası Kriz Grubu üyesi Suriye uzmanı Peter Harling ise konu ile ilgili “Kimse gerçek bir çözüm aramıyor. Şu anda çatışma sadece Suriyelilere yansıyor. Dışsal aktörler şimdilik sadece işin nereye gideceğini izlemekle yetiniyorlar .” dedi. Harling sözlerine, “Şu an için mantıklı insanlar daha radikal kesimler arafından esir alınmış gibi görünüyor, hem muhalefet hem de Esad tarafında” şeklinde devam etti.

“500 milyon Dolarımız olmazsa hükümet kurmanın bir anlamı yok”
Xinhua haberine göre koalisyon yetkilileri bir hükümet kurulabilmesi için en az 500 milyon ABD Dolarına ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar. Koalisyon adına konuşan Seyif, “Özgürleştirilmiş topraklarda bir hükümet kurabilmek için yardıma ihtiyacımız var fakat bir hükümet kurabilmek için hiç bir para alamadık. Ama böyle bir bütçemiz olmazsa bir hükümet kurmanın anlamı yok. Hiç mantıklı değil” şeklinde dert yandı.

Bir sonraki toplantı Kuveyt’te
Paris toplantısından umduğunu bulamayan taraflar bir sonraki toplantının Kuveyt’te gerçekleştirileceğini açıkladı. BM destekli uluslararası bağış konferansında 1,5 milyar dolar toplanacağı umuluyor.

(soL - Dış Haberler)