‘Paran kadar eğitim’ kararı

Hollanda’da ikinci öğrenim öğrencileri harçlara yapılan zamlara karşı açtıkları davayı kaybettiler.

Hollanda’nın Amsterdam kentinde bulunan Amsterdam Yüksek Okulu’nun hukuk fakültesi ikinci öğrenim öğrencileri 2009-2010 öğrenim yılının başında harçların yükseltilmesini engellemek için açtıkları davayı kaybettiler.

Amsterdam Yüksek Okulu’nda harçlar öğrenim yılının başında yüzde 38 zamla yükselitirken, bin 173 Avro olan harçlar bin 620 Avro oldu. Hollanda’nın başka bir kentinde bulunan bir başka hukuk fakültesinde harçların 600 Avro daha düşük olması öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Öğrencilerin avukatları bu kararın hiçbir geçerli ekonomik gerekçesinin bulunmadığını ve mevcut sorunların çözümü için olduğu öne sürülen bu kararın sorunlara bakıldığında kabul edilemez ölçüde orantısız olduğunu belirttiler.

Amsterdam Yüksek Okulu hukuk danışmanı Kees Koppenol alınan karar öncesinde Yüksek Okullar Kanunu’nun fakültelere harçları kendilerinin belirlemesi gibi bir imkan sunduğunu belirtti. Bu yüzden de öğrencilerin okul harçlarının diğer şehirlerde bulunan fakültelere oranla daha yüksek olmasını bir itiraz gerekçesi olarak sunamayacaklarını söyledi.

Hollanda’da eğitim masraflarının ve harçların hükümetlerin her bütçe açıklaması yapmasının ardından birtakım düzenlemelerle arttırılmaya çalışılması alışılagelen bir durum halini aldı. Ayrıca bilinçli uygulanan politikalarla eğitim düşük gelirli insanlar için ulaşılması zor hale getiriliyor.

(soL - Hollanda)