Paraguay'da komutanlar görevden alındı

Sağcıların muhalefeti giderek sertleştirdiği Paraguay’da, solcu Devlet Başkanı Lugo, ordunun darbe hazırlığında olduğunu reddetmesine karşın ordu komutanlarını görevden aldı.

Paraguay'ın solcu Devlet Başkanı Fernando Lugo, ordunun kendisine karşı darbe yapacağı söylentilerini yalanladıktan bir gün sonra, ordu komutanlarını görevden aldı. Önceki gün yapılan yazılı açıklamada, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin başına yeni komutanlar atandığı belirtildi, ancak bu değişikliğin neden yapıldığı konusunda bilgi verilmedi.
Kongre’de çoğunluğu elinde bulunduran sağcı partiler, geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanarak sağcı Colorado Partisi'nin 61 yıllık kesintisiz yönetimine son veren eski piskopos Lugo’ya karşı muhalefeti son aylarda sertleştirdi. Lugo, salı günü yaptığı açıklamada, ordunun darbe hazırlığı yaptığı ve Brezilya sınırı yakınlarında tank hareketliliği olduğu söylentilerini reddederek, “Silahlı kuvvetler başkomutanı olarak sizi temin ederim ki darbe tehlikesi yok. Siyasi sınıflarca kullanılan ya da onlarla bağlantısı olan küçük askeri gruplar olabilir, ancak kurumsal olarak ordu, demokrasinin sağlamlaştırma sürecini tersine çevirme eğilimi göstermiyor” demişti.
Kongre’deki muhalefetin, 2013’te görev süresi sona ermeden önce Lugo’nun görevine son verilmesini amaçladığı belirtiliyor. Kongredeki sağcı partiler, geçen hafta Lugo'nun sınıf savaşı çağrısı yaptığını belirtmiş ve azledilmesini istemişlerdi. Bu iddiayı yalanlayan Lugo ise, ülkedeki yoksullara yardım için daha fazla şey yapmak gerektiğini söylemiş ve “Zenginler klimalı bürolarda rahat rahat otururken, yoksullar şanslılarsa günde yalnızca bir öğünle hayatta kalıyor” demişti.
soL (Dış Haberler)