Papa’nın İsrail günlüğü

Hıristiyan aleminin dini lideri Papa’nın İsrail ziyareti devam ediyor. Henüz İsrail’e gitmeden Gazze’ye uğramayacağını açıklayan 16 Benediktus, İsrail’de 5 gün geçirecek.

soL (DIŞ HABERLER) Papa'nın ziyareti sırasında alınan güvenlik önlemlerinin yanı sıra İsrail hükümetinin özel girişimleri de dikkat çekti. İsrail, Kudüs'te bulunan Filistin yönetimince desteklenen bir medya merkezine Papa'nın ülkede bulunduğu sürede yayın yasağı koydu. İsrail'in aldığı bir başka önlem de Papa'yı görmek için Gazze Şeridi'nden İsrail'e geçmek isteyenlere izin vermemek oldu. 150-200 kadar Hıristiyan şeridi geçmek için başvurmuşken İsrail hükümeti ancak 100 kişinin girmesine izin verdi.

Mesajını dikkate alan olmadı
Havaalanına iner inmez bir açıklama yapan ve beklenildiği gibi dini bir mesaj veren Papa, Hıristiyanlık, İslam ve Yahudiliğin Kudüs'te kutsallaştığını belirtti. Tek tanrılı 3 dinin de bu kutsal kente hürmet gösterdiğini belirten Papa, "Tüm hacıların bu kutsal kente hiçbir kısıtlama olmaksızın gelebilmesini yürekten istiyorum" dedi.

Papa'nın kamuoyuna yaptığı konuşmada İsrail hükümetine "İsrail'de iki devletli bir çözüm olmalı" mesajı da verdi. Ancak Papa'nın bu mesajının hükümetin yanı sıra Yahudi alemi tarafından da dikkate alınmayacağı bir vurgu olarak kaldı. İsrail'e yönelik bu tür bir çağrıdan ziyade Papa'nı ziyaretinin Hıristiyan ve Yahudi cemaatlerinin yakınlaşması mesajının verilmesi olarak yorumlandı.

Filistin'den korsan konuşma
Filistin Yönetimi İslam Mahkemesi Başkanı Tayser Recep Tamimi de Papa'nın katıldığı bir toplantıda konuşma yaparak Papa'ya veriştirerek ve İsrail'i eleştirdi. Dinler arası diyalog toplantısında konuşmacılar listesinde adı görünmemesine rağmen kürsüye çıkan Tamimi, Müslümanları ve Hıristiyanları katil İsrail'e durdurmak için birleşmeye çağırdı. İsrail'in Gazze'deki kadınları ve çocukları öldürdüğünü, Filistinlileri mültecileştirdiğini hatırlatan Tamimi Kudüs'ün de Filistin'in ebedi başkenti olduğunu hatırlattı.

Tamimi'nin gerçekleri anlatan konuşmasından dolayı panik olan art arda açıklama yapmak durumunda kalan İsrail Turizm ve Dışişleri Bakanları Papa'dan bu durumdan dolayı özür dilediler. Papa'nın ise daha sonra Tamimi'yle el sıkıştığı gözlendi.

Tamimi 9 yıl önce Papa John Paul II'nin ziyaretiyle yine aynı amaçla aynı salonda düzenlenen toplantıda da böyle bir konuşma yaparak İsrail'in saldırılarını kınamıştı.