Pakistanlılar için Obama Bush’tan beter

Milyonlarca insan tarafından savaşa son vereceği umuduyla iş başına getirilen Obama’nın ilk icraatlerinden biri Pakistan’daki hava saldırılarını şiddetlendirmek oldu.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan'daki Amerikan güçlerinin Obama döneminde Pakistan topraklarına yaptıkları saldırılarn Bush dönemine kıyasla şiddetlendiği kaydedildi.

Seçim kampanyası sırasında Pakistan'daki silahlı gruplarla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Obama, ülkenin Afganistan sınırındaki kırsal bölgelerine doğrudan operasyon yapma niyetinde olduğunu belli etmişti. Obama koltuğa oturduktan sonra bölgeye yapılan hava saldırılarındaki artış bu niyetin fiiliyata döküldüğünü gösteriyor.

Genellikle insansız uçaklarla yapılan bu saldırılardan en şiddetlileri geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Güney Veziristan ve Kurram vilayetlerine yapılan bu saldırıların herbirinde 30 kişi hayatını kaybetti. ABD makamları saldırıların Beytullah Mesud'la ilintili militanları hedef aldığı açıklamasında bulundular.

Pakistan hükümeti bu tür saldırıları sınır ihlali olarak gördüğünü ve kınadığını belirten açıklamalar yapsa da birçok yorumcu hükümetin bu konuda samimi olmadığını ve operasyonları örtük bir şekilde desteklediğini ifade ediyor. Nitekim, birçok Pakistanlı ve ABD'li yetkili operasyonların birlikte yürütüldüğüne dair açıklamalarda bulunuyor. Bölgeden gelen kamera görüntüleri de ABD'nin insansız uçaklarının Pakistan hava üslerini kullandığını kanıtlıyor.

Bölge halkı tarafından sivillerin ölümüne yol açtığı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkılan ve protesto edilen operasyonlar hükümetin bu bölgedeki otoritesini de giderek zayıflatmaya devam ediyor.