Pakistan İngiltere'nin hedefinde

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dün Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Zerdari ile yaptığı görüşmede, İngiltere'deki terör faaliyetlerinin dörtte üçünde Pakistan bağlantısı bulunduğunu iddia etti.

soL (HABER MERKEZİ) Dün Pakistan'ın başkenti İslamabat'ta Cumhurbaşkanı Ali Zerdari ile görüşen İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Pakistan'ın teröristlere yeterince baskı yapmadığını, İngiltere'deki terör faaliyetlerinin dörtte üçünün Pakistan bağlantılı olduğunu iddia etti.

İki günlük bölge gezisi kapsamında Afganistan ve Hindistan'daki temaslarının ardından Pakistan'a geçen Brown, burada düzenlediği basın toplantısında, Pakistan'ı suçlayan açıklamalar yaptı.

Ayrıca, Brown'un Delhi'de Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile görüşmesi sırasında kendisine verilen ve Pakistan - Hindistan ilişkilerinin düzenlenmesi için Hindistan'ın beklentilerini içeren bir "güvenlik önlemleri listesi"ni de Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari'ye ilettiği bildirildi.

"İngiltere'deki terörün dörtte üçü Pakistan bağlantılı"
İngiltere'deki en önemli terör faaliyetlerinin dörtte üçünün arkasında Pakistan bağlantılarının olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı, Hindistan'ın Mumbai kentinde geçen ay gerçekleşen saldırıların da Pakistan'la ilişkili olduğunu, bu ülkeden "harekete geçmesini beklediklerini" ifade etti.

Afganistan ve Pakistan arasında "İslamcı terör zinciri" kurulduğunu ve İngiltere'de eylemler düzenleyen grupların da El Kaide'nin Pakistan ayağıyla ilişkide bulunduğunu iddia eden Brown'un, çok net ve suçlayıcı ifadeler kullanması dikkat çekti.

"İngiltere Hindistan'ın iddialarının arkasında"
İngiltere Başbakanı, Hindistan'ın Mumbai kentinde yaşanan saldırının arkasında, Pakistan ordusunca yürütülen casusluk faaliyetleriyle de bağı bulunan Lashkar-e-Taiba (LeT) adlı örgütün bulunduğu yolundaki iddialarını desteklediklerini ifade etti. Brown'un sözleri, İngiltere'nin Hindistan'ın iddialarına resmi ağızdan ilk kez destek vermesi açısından önem taşıyor.

Pakistan makamlarının ve LeT'nin iddiaları reddetmesine rağmen, İngiltere İstihbarat Servisi'nin Brown'a bu yönde bilgi verdiği ve ısrarcı olduğu belirtildi.

Zerdari'den İngiltere'nin teklifine ret
İngiltere'nin "güvenliğin sağlanması ve teröre karşı mücadelenin desteklenmesi" için Pakistan'a 6 milyon sterlin tutarında ödeme yapma teklifi, ortak basın toplantısı sırasında Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari tarafından reddedildi.

Zerdari, Pakistan yönetiminin İslamcı terör örgütleriyle ilişkisi olduğu iddialarını da kabul etmedi. Cumhurbaşkanı, Pakistan'da devlet dışı yapıların muhtelif terör faaliyetleriyle ilgili olabileceğini belirtirken, devlet organlarının terörle ilişkilendirilmesinin "önemli sonuçlar doğurabileceğini ve kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Zerdari, Mumbai saldırısıyla ilgili olarak da, Hindistan makamlarınca yürütülen soruşturmanın devam ettiğini, şu aşamada kendilerine iletilen herhangi bir kanıt olmadığını da belirterek, "Bize resmi bir açıklama yaparlarsa, biz de kanıtlarını görür, gerekli araştırmayı yaparız" dedi.

İngiltere soruşturmaya dahil olabilir
İngiltere Başbakanı Brown'un Hindistan Başbakanı Singh ile görüşmesi sırasında, İngiliz istihbarat ve polis teşkilatlarının da Mumbai soruşturmasında görev almasının gündeme geldiği, Hindistan hükümetinin konuya olumlu yaklaştığı bildirildi. İngiltere'nin, olayda ölen üç kişinin İngiltere vatandaşı olması nedeniyle uluslararası hukuk çerçevesinde soruşturma sürecine katılabileceği söyleniyor.