Pakistan’ın nükleer silahları "emin ellerde"

Uzun zamandır Pakistan’ın nükleer silahlarının peşinde olan ABD, hedefine bir adım daha yaklaştı.

Pakistan’da yayınlanan the Nation gazetesinin haberine göre, ABD ordusu, Pakistan’ın nükleer silahlarına karşı olası saldırı durumlarında bunları koruyacak özel bir askeri grubu eğitecek. Bu grup, militanların nükleer silahlara erişmeleri durumunda bu silahları almakla yükümlü olacak.

ABD’nin Pakistan’ın nükleer silahlarının denetimini ele geçirmek istediği iddiası daha önce de dile getirilmiş, bu konu soL’da da ayrıntılı bir haberle ele alınmıştı. ABD’nin bu denetimi sağlama yönündeki en büyük baskısı, Taliban veya El Kaide militanlarının bu silahları ele geçirebileceği iddiası üzerinden yürüyor. Geçtiğimiz sene Obama’nın seçilmesinin ardından ABD Kongresi’ne bağlı Kitle İmha Silahlarının Yayılması ve Terörizmi Önleme Komisyonu’nun yayınladığı raporda Pakistan’ın nükleer silahlarının denetim altına alınması bir hedef olarak ortaya konulmuştu. Obama döneminde Afganistan savaşı Pakistan’a da yayılırken, ABD’nin bu silahları koruyacak timi eğitecek olması, raporda gösterilen hedefe bir adım daha yaklaştıkları anlamına geliyor.

The Nation’daki habere göre gazeteye konuşan, daha önce ABD istihbaratında enerji departmanı şefi olan eski bir CIA ajanı, Rolf Mowatt-Larssen, “Nükleer silahlara sahip Pakistan askeri üslerine saldırılar oldu ve teröristler askeri tesislere sızdı” dedi. Larssen, Pakistan’ın dünyadaki en yüksek “aşırı uç militan yoğunluğuna” sahip olduğunu da iddia etti.

(soL - Dış Haberler)