Pakistan’da Aşure günü provokasyonu

Pakistan’da her yıl olduğu gibi bu yıl da Aşure Günü törenleri, Şiiler ve Sünniler arasındaki çatışmaları kışkırtmaya yönelik saldırılara sahne oldu.

Pakistan’ın Karaçi kentinde bugün öğle saatlerinde, Aşure Günü törenlerine, ya da Pakistan'da halk arasındaki adıyla İmam Barga törenlerine katılan Şiileri hedef alan intihar saldırısında son belirlemelere göre 23 kişi öldü, en az 60 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Rahman Malik, bir intihar eylemcisinin törenlerin başlangıcı sırasında üzerindeki bombaları patlattığını kaydetti. Karaçi'ye tam bir sessizlik ve endişe hakim.

Şiilerin Kerbela'da katledilen İmam Hüseyin ve 72 arkadaşını andığı Aşure Günü’nde düzenlenen saldırının, Şiiler ve Sünniler arasındaki çatışmaları tahrik etmeyi amaçladığı sanılıyor. Kentte halk arasında saldırıyı Sünniler'in yaptığı iddiası da kulaktan kulağa yayılıyor ve bu durum bir patlamayı olası kılıyor.

Ancak kentte kulaktan kulağa konuşulan bir diğer teori, saldırıyı Blackwater'ın yapmış olabileceği. Irak'taki katliamlarından tanınan kötü şöhretli bu şirketin, ülkede birtakım nokta operasyonlarla kargaşa çıkarması olasılığı üzerinde duruluyor.

Öte yandan Ravalpindi kentinde yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen törenlere binlerce kişi akın etti. Pakistan polisi, Aşure Günü nedeniyle Şii camilerin çevresini barikatlar ve tel örgülerle kapattı. Cami önlerine yerleştirilen polis, camilere giren kişileri detektörle aradı ve camilere kameralar yerleştirildiği görüldü. Kentin önemli noktalarına 5 bin özel timin yerleştirildiği kaydedildi.

(soL - Pakistan)